Tajne: Kako je Tito upoznao Jovanku i šta mu je smetalo kod nje

Radiosarajevo.ba
Tajne: Kako je Tito upoznao Jovanku i šta mu je smetalo kod nje
Arhiv / Jovanka Broz i Josip Broz Tito
Jovanka Budisavljević i Josip Broz Tito 15. aprila bi proslavili 65. godišnjicu braka.

U biografijama Jovanke i Tita Broz, S Titom Blaže Mandića i Jovanka Broz Titova suvladarka Aleksandra Matunovića, u detalje je opisan njihov odnos, prosidba i početak braka.

Matunović je bio Titov lični doktor, a Mandić blizak Titov savjetnik kojemu se često i sama Jovanka povjeravala. Tako je u njegovoj knjizi otkriveno i kako je Tito zaprosio Jovanku, kako su se upoznali i kako je Titova supruga od neuke Ličanke postala obrazovana i otmjena prva dama.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamijenila Davorjanku Paunović Zdenku na mjestu tajnice u njegovom uredu, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno vjenčao u aprilu 1952. godine.  Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina, piše Index.hr

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, no to su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon vjenčanja, Tito je osigurao Jovanki poduke o protokolnim susretima, primjerenom odijevanju i časove stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmjenu i obrazovanu damu.

Titov osobni doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi Jovanka Broz Titova suvladarka opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htjela naslijediti Tita. Njemu je opisala i svoje osjećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

"Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila djevojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam - neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača", rekla mu je Jovanka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije