Šta oblik uha govori o vama?

Radiosarajevo.ba
Šta oblik uha govori o vama?
/ Huffington/Ilustracija
Nećete vjerovati - čak i oblik uha, može vam otkriti da li imate određenih zdravstvenih problema.

Mala razlika u ušnoj školjci zaista može biti znak da su neke osobe pod rizikom za opasne srčane probleme. Frankov znak je medicinski naziv za određene karakteristike uha, a dovodi se u vezu s pacijentima koji imaju kardiovaskularne bolesti i aterosklerozu.

Šta je Frankov znak?
Dobio je ime po doktoru Sanders T. Franku. On je bio prvi pulmolog koji primjetio ovu karakteristiku. Frankov znak je dijagonalni nabor koji se proteže od tragusa do zadnje ivice ušne školjke. To je prirodno za uši, pogotovo ako ste u poznim godinama ili ste imali/imate piercing, ali Frankov znak je uvijek duboka linija koja ide dijagonalno od prednjeg dijela do vrha mesnate ušne resice dna režnja. Dr. Frank je postao svjestan da su pacijenti koji su imali ovakve dijagonalne ušne resice i nabor, kasnije oboljevali od srca.

Šta se može desiti ako imate nabor na ušnim resicama?
Ako imate nabor na ušnim resicama, onda imate i rizik za razvoj bolesti srca. Godine 1989., studija u britanskom Heart Journalu da proučavala je subjekte koji su umrli zbog kardiovaskularnih bolesti. 72% ljudi koji su umrli zbog bolesti srca imali su nabor na ušnoj školjci.

Velike uši: Pokazatelj samostalnosti i vođstva.

Male uši: Delikatne uši.

Duge školjke: Dobra sreća, sve vam dolazi lako i znate to cijeniti.

Trokutaste školjke: Zabrinuti ste, često u problemima i anksiozni.

Špicaste/Vulkanske uši: Maštovitost, sloboda, označava slobodnog mislioca...

Okrugle uši: Mudra, inteligentna i dovitljiva osoba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije