Smijeh, mokrenje, kašalj: Šta sve može dovesti do toga da se onesvijestite

Radiosarajevo.ba
Smijeh, mokrenje, kašalj: Šta sve može dovesti do toga da se onesvijestite
Pixabay / Ilustracija
Glad, žeđ, ekstremna vrućina ili hladnoća, te nepodnošljiva bol samo su neki od uzroka koji mogu prouzrokovati gubitak svijesti, no da li ste znali za iznenađujuće razloge koji mogu dovesti do ovog stanja.

Ovo strašno iskustvo svakodnevica je i osim što može biti neugodno ako se dogodi na javnom mjestu, može biti i opasno ako se dogodi u krivom trenutku, stoga trebamo paziti i na one skrivene razloge koji mogu dovesti do gubitka svijesti, prenosi Zivim.hr.

Prenaglo ustajanje
Gravitacija potiskuje krv u noge kad ustanete sa stolice ili kreveta, a to uzrokuje znatan pad krvnog pritiska. Živčani sistem to nastoji uravnotežiti ubrzavajući rad srca i stežući krvne žile jer se time stabilizira krvni pritisak. No, ponekad se takva reakcija ne dogodi pa dođe do kratkog prekida u opskrbi mozga krvlju i do gubitka svijesti.

Mokrenje
Sinkopa prilikom mokrenja je medicinski termin za nesvjesticu koja se događa tokom mokrenja, no još nije poznat tačan uzrok te pojave. Neki smatraju da je uzrok nagli osjećaj olakšanja u mjehuru koji naglo širi krvne žile.

No, pretpostavlja se da uzrok može biti i izuzetan napor pri vršenju nužde ili izrazita motorika crijeva koja može izazvati prekomjernu stimulaciju živca vagusa, koji ide od mozga do trbušne šupljine.

Smijeh
Iako se to događa vrlo rijetko, zabilježeni su slučajevi da je uslijed intenzivnog smijeha došlo do zatvaranja dišnih puteva, a time i do nesvjestice.

Kašalj
Silovit napad kašlja povećava rizik od gubitka svijesti, pokazalo je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Respiratory Medicine u kojem je navedeno više stotina primjera takvih slučajeva. Smatra se da je uzrok gubitka svijesti u tom slučaju nagla promjena u visini krvnog tlaka u plućima, što smanjuje dotok krvi i kisika u mozak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije