Sarajevo jučer hladnije od Sjevernog pola: Temperature "podivljale"

Radiosarajevo.ba
Sarajevo jučer hladnije od Sjevernog pola: Temperature "podivljale"
Djeda Mrazu će, izgleda, ove godine biti potrebne skije za vodu, jer je ovo jedan od najtoplijih perioda na Sjevernom polu u historiji mjerenja temperatura.

Tokom jučerašnjeg dana u blizini najhladnijeg područja na Zemlji izmjereno je nevjerovatnih nula stepeni celzija, što je prouzrokovala fronta zraka koja je s Grenlanda donijela abnormalno topao zrak za ovo područje.

Dakle, ispunila su se predviđanja prognostičara koji su, na osnovu kompjuteriziranih modela za vremensku prognozu još ranije tokom ove sedmice predvidjeli ovakvo povećanje temperature, o čemu je već izvještavao Daily Mail.

Podaci iz mjerne stanice u blizini Sjevernog pola pokazali su da je, za razliku od prethodna dva dana kada je temperatura bila daleko ispod nule, jučer došlo do naglog porasta od nevjerovatna 24 stepena. To je zaista nevjerovatan poremećaj, budući da se u ovo doba godine očekuju temperature od najmanje -29 stepeni celzija.

Nacionalni centar za snijeg i led Sjedinjenih Američkih Država ukazao je da je tokom prethodnog dana izgubljeno nevjerovatnih 148 hiljada kvadratnih kilometara leda, barem prema preliminarnim podacima, što je zaista alarmantno, prenosi portal ADN.

I dok su se građani BiH gušili u smogu, nije bilo ugodno ni provoditi vrijeme na -7 stepeni celzija, koliko je jučer recimo izmjereno u Sarajevu.

Screenshot - Sarajevo jučer bilo hladnije od Sjevernog pola: Znate li zašto

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije