San Francisco zabranio prodaju ljubimaca koji nisu spaseni sa ulice

Radiosarajevo.ba
San Francisco zabranio prodaju ljubimaca koji nisu spaseni sa ulice
San Francisco se pridružio grupi gradova u SAD koji zabranjuju prodaju maca i kuca u prodavnicama kućnih ljubimaca, ukoliko ne pripadaju populaciji spasenoj sa ulica.

U pokušaju da zaustave masovnu proizvodnju štenaca na neregistrovanim farmama i ohrabre ljude da usvajaju napuštene životinje, vlasti u San Franciscu su donijele odluku da samo životinje starije od osam sedmica spasene sa ulice mogu biti ponuđene na prodaju, piše Independent.

Više od 200 američkih gradova je već usvojilo ovakve zakone, među kojima i Los Angeles, San Diego, Chicago, Philadelphia, Boston i Austin.

"Većina ljubitelja životinja se užasne pri pomisli da svog voljenog ljubimca drži u prljavom kavezu i na jedan sekund, a kamoli na sedam dana, mjesec ili nekoliko godina. Ali, to je sudbina mnogih životinja na velikim farmama za komercijalni uzgoj širom zemlje, među kojima su i majke većine štenaca koji se prodaju u prodavnicama za kućne ljubimce", saopštile su vlasti San Francisca.

Farme štenaca su ozloglašene po tome što životinje gaje isključivo zbog profita i često ih drže u nehumanim i okrutnim uslovima.

Većina životinja cijeli život provede u malim, prljavim i pretrpanim kavezima. Mačići i štenci kupljeni u prodavnicama su često bolesni, zbog očajnih uslova u kojima su rođeni, nedostatka veterinarske nejge, parenja u srodstvu i zbog toga što ih prerano odvajaju od majke kako bi ih što prije prodali.

Mnogi pate od psiholoških trauma i nikada se ne prilagode životu sa svojim novim vlasnicima, jer do trenutka prodaje nisu proveli ni jedan minut van kaveza. Zbog toga veliki broj njih završi na ulicama.

Društva i aktivisti za zaštitu životinja pozdravili su odluku gradskih vlasti San Francisca, pozivajući i ostale gradove svijeta da usvoje ovakve zakone.

"Grad je prepoznao da životinje nisu roba i da postoji direktna veza između trgovine ljubimcima i milionima pasa i mačaka po azilima šitrom svijeta koji se svake godine eutanaziraju jer za njih nema adekvatnog doma", kaže društvo za zaštitu životinja PETA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije