Roditelji sve više odbijaju da vakcinišu djecu

Radiosarajevo.ba
Roditelji sve više odbijaju da vakcinišu djecu
Prije jedne decenije, prva osoba je vakcinisana protiv human papilloma virusa (HPV) u Australiji.

Ovaj virus je povezan sa nekoliko smrtonosnih rakova poput cervičnog raka, analnog raka, raka grla i jezika, piše Huffington Post.

Nakon uvođenja vakcina, broj cervičnog raka je smanjen za pola. Samo u Australiji, broj infekcija je već smanjen za 90%.

Uprkos jasnim podacima o važnosti i korisnosti vakcinisanja, sve više roditelja odbija da vakciniše svoju djecu. Ovaj podatak je objavljen u časopisu Pediatrics, a rezultat je istraživanja provedenog u SAD-u.

Istraživanje je pokazalo da je čak 87% pedijatara prijavilo da roditelji ne žele da vakcinišu djecu.

Daljnja istraživanja su pokazala da je samo 28 posto dječaka, starosti između 13 i 17 godina, primilo sve tri doze ove vakcine, dok je 50% njih primilo jednu dozu. Kod djevojčica je vakcinacinja nešto češća, ali brojke još uvijek nisu zadovoljavajuće.

Kao najčešći razlog protiv vakcinacije roditelji navode da vakcinacija nije potrebna za jačanje imuniteta njihove djece, što ne može biti dalje od istine. Stručnjaci su veoma zabrinuti ovim trendom, te navode da je on opasan ne samo po djecu koja se ne vakcinišu, već i po cijelu zajednicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije