Riješena misterija piramide na Antarktiku

Radiosarajevo.ba
Riješena misterija piramide na Antarktiku
Nedavno otkrivena planina u obliku piramide na Antarktiku iznenadno je postala poznata širom svijeta, a vrlo brzo su smišljene najrazličitije teorije u vezi s njenim porijeklom.

"Struktura piramida nalazi se u Ellsworth planine, koja je niz dugačak više od 400 km, pa nije ni čudo što ima mnogo vrhova koji vire iznad leda.  Vrhovi su jasno sastavljeni od stijena i slučajnost je da je taj vrh baš takvog oblika", kazao je dr. Mitch Darcy, geolog u Centru za istraživanje u Potsdamu.

"To nije kompliciran oblik pa ne bi trebalo mnogo čuditi što je vrh takav. Prema definiciji, to je nunatak, vrh planine koji viri iznad glečera ili leda. Ovaj igrom slučaja ima oblik piramide, ali to ne znači da ga je izgradila ljudska ruka."

Iako je na internetu bilo mnogo teorija, naučnici upozoravaju da nije tako rijetko da planine imaju ovakve vrhove: Matterhorn u Alpima i Bulandstindur na Islandu upravo su primjeri za to. 

Osim svega ovoga, IFLScicence piše da nema nikakve prednosti da neko pravi tajnu bazu na Antarktiku. Da ima takvih prednosti, svjetske sile već bi se posvađale oko njih... Srećom, južni pol je bogat prirodnom raznolikošću i naučnim mogućnostima i može takav ostati još dugo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije