Prvi put u historiji: Pronađen gigantski i misteriozni "brodski crv"

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji: Pronađen gigantski i misteriozni "brodski crv"
PrtScr / Mitsko biće poput "jednoroga"
Ekipa naučnika objavila je jučer historijsko otkriće - prvi put u historiji je pronađeno živo čudovište iz vrste za koju kažu da je ubilo više mornara nego morski psi...

Riječ je o brodskom crvu (shipworm, op. pr.), biću za koje se tvrdi da je potopilo više brodova od pirata.

Najraniji zapisi o ovoj vrsti mogu se pronaći u antičkim grčkim spisima i otada gotovo da nema epohe u kojoj riječ brodski crv nije zapisana, ali najčešće u negativnom kontekstu. Neki eksperti navode i da su brodski crvi potopili više brodova od pirata. "To je životinja koje se kapetan Kuka bojao koliko i Mikronežana koji su ga ubili", smatra biolog specijaliziran za podvodne ekosisteme Kevin Eckelbarger.

Detalji o živućoj zastrašujućujoj kreaturi, koja može narasti do metar i po dužine, objavljeni su u žurnalu US science. Ovaj gigantski brodski crv provodi svoj život u školjci, a glava mu je potopljena u blato iz kojeg se hrani.

Iako se znalo da ova neman postoji već godinama, ovo je prvi put da naučnici mogu studirati živi primjerak. Ova rijetka i misteriozna vrsta je školjkaš, a tim iz SAD-a, Francuske i Filipina pronašao je čak pet primjeraka u zalivu u Mindanau.

Objavljeni video prikazuje naučnike koji sijeku jedan dio školjke crva, a potom se vidi duga, crna kreatura kako izlazi iz ljušture...

Vođa naučnog tima Daniel Distel, biolog s Northeastern Univerziteta u Bostonu, poručio je kako ovo biće ima mitski status, poput jednoroga. Vrstu je potom studirala medicinska hemičarka Margo Haygood koja je utvrdila da ova gigantska vrsta ne može jesti drvo, jer im je glava stalno zakopana u pijesak.

"Pa dobro, ako ne jede, što dovraga radi", upitali su se zbunjeni naučnici.

Pretpostavlja se da bakterija koja živi na ovom ogromnom piću pretvara sumporovodik u ugljik, te na taj način stvara konstantnu zalihu hrane za ovog "brodskog crva". Naučnici su uspjeli potvrditi pretpostavku, ali još uvijek nisu sigurni da li se hrani tako što jede cijelu bakteriju ili se hrani njenim "otpadom".

Ipak, jedna stvar je sigurna, ovo nevjerovatno otkriće prikazuje nevjerovatnu sposobnost prirode da riješi i najteže probleme, kako opisuje jedan od istraživača: "Ne morate uopće jesti... zamislite kako cool je to?"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije