Provjerite šta ste napisali: Riječi koje trebate izbaciti iz CV-a

Radiosarajevo.ba
Provjerite šta ste napisali: Riječi koje trebate izbaciti iz CV-a
Pixabay / Ilustracija
Postoji mnogo riječi koje koristimo u CV-u i zbog kojih se poslodavcima često "diže kosa na glavi", a da toga nismo ni svjesni.

Sharon Ferrier, direktorica edukacijskog centra Persuasive Presentations, otkrila je šta nikako ne smijemo napisati u našem CV-u, piše DailyMail.

Jedna od riječi koje ne bismo trebali koristiti je "inovativan" jer je "subjektivna i arogantna", kaže Sharon.

"Isto tako je i klišej, a želite ga izbjeći i umjesto toga koristiti jasne riječi. Radije dajte konkretan primjer koji će ukazati na to da ste inovativni, umjesto da sami sebe tako nazovete", dodala je.

I Business Insider je nedavno prenio da bi fraze poput "visoko kvalificiran" trebalo izbjegavati jer nimalo ne pomažu poboljšanju vašeg imidža. Umjesto toga, bolje je fokusirati se na konkretne vještine kojima ćete pridonijeti tvrtki.

"Jako je bitno da prilagodite CV tvrtki kojoj ga šaljete. To je jedini način da se vaša biografija istakne", rekla je Sharon.

Poprilično je iznenađujuće što preporučuje izbjegavanje riječi "iskusan" jer navodno implicira starost. 

Isto tako, uključivanje Microsoft Worda i sličnih osnovnih znanja kao vještina u vaš CV sasvim je suvišno, jer se podrazumijeva da ga znate koristiti.

Na kraju je dala i najbitniji savjet:

"CV treba biti jasan. Nemojte biti nejasni i pisati dvosmislene izjave, te neka bude kratak i konkretan."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije