Pronađena olupina broda: U tajnoj misiji dostavio atomsku bombu u Hirošimu

Radiosarajevo.ba
Pronađena olupina broda: U tajnoj misiji dostavio atomsku bombu u Hirošimu
YouTube / Prtscr
Američki istraživači su objavili da su otkrili olupinu izgubljenog američkog vojnog broda USS Indianapolis, 72 godine nakon što je tu krstaricu iz Drugog svjetskog rata torpedovala japanska podmornica.

Prema navodima filantropa Pola Alena, koji je bio na čelu civilne istraživačke ekipe koja je pronašla brod, olupina je pronađena u Filipinskom moru na oko 5,5 kilometara ispod površine mora, prenosi Tanjug.

Brod je pogođen tokom posljednjih dana Drugog svjetskog rata, nakon što je okončao tajnu misiju isporuke dijelove atomske bombe, koja je korištena u Hirošimi.

Brod je potonuo za svega 12 minuta, što znači da nije mogao da pošalje signal za pomoć odnosno da rasporedi spasilačku opremu.

Oko 800 od 1.196 mornara i marinaca preživjelo je torpediranje u prvom trenutku, ali je na kraju samo 316 njih uspjelo da preživi nekoliko dana provedenih u vodama u kojima je bilo ajkula, bez vode.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije