Prije 56 godina Castro održao najduži govor u Generalnoj skupštini UN-a

Radiosarajevo.ba
Prije 56 godina Castro održao najduži govor u Generalnoj skupštini UN-a
Govori svjetskih lidera koji ostaju upamćeni za sva vremena bili su česti tokom 20. stoljeća, za vrijeme kojeg se svijet suočavao s nekim od najvećih problema u svojoj historiji. Lideri su često na sastancima govorili inspirirajući cijeli svijet.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda bila je jedno od najvećih poprišta neobičnih, nezaboravnih, strasnih i provokativnih izjava, koje su često za svijet bile ključne u tim momentima i koje su podizale ili smirivale tenzije nastale u cijelom svijetu.

Tokom šezdesetih godina, kada se vodila borba između dvije sile, SAD-a i SSSR-a, za prevlast u bipolarnom svijetu, inspirativni govori bili su česta pojava, a svakako jedan od najupečatljivijih jeste govor Fidela Castra u Generalnoj Skupštini UN-a.

Prije tačno 56 godina, 26. septembra 1960, Castro je održao najduži govor pred članovima jednog od pet glavnih tijela UN-a, za vrijeme kojeg je, iskoristivši priliku, žestoko napao američki imperijalizam, vrijeđavši tadašnje američke predsjedničke kandidate Johna F. Kennedyja i Richarda Nixona. Govor koji je trajao čak četiri sata i 29 minuta ostat će itekako upamćen u svjetskoj historiji, posebno jer se u to vrijeme počinju razvijati neprijateljski odnosi Kube, čiji lider Fidel Castro se sve više približavao Sovjetima i SAD-a, koji su nakon Drugog svjetskog rata stajali kao svjetska opozicija SSSR-a.

"Da Kennedy nije milioner, neobrazovan i neznalica, onda bi očito razumio da se ne možeš buniti protiv seljaka", istaknuo je Castro u tom govoru.

Također, bizaran potez kubanskog lidera nije bio samo najduži govor jer je Castro, prije samog izlaska pred Generalnu skupštinu UN-a u svojoj hotelskoj sobi držao žive kokoške.

U tijelima UN-a duži govor od Castra održao je jedino Krišna Menon, izaslanik Indije u UN-u, koji je 1957. godine tokom rasprave držao govor od osam sati, ali pred Vijećem sigurnosti. Menon je u jednom trenutku čak i kolabirao, zbog čega je i hospitaliziran, ali se nakon toga vratio iz bolnice i održao još sat vremena govora, uz doktorsku prismotru, zbog čega se ovaj njegov istup naziva "govor do smrti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije