Preuspješna Švedska nema svoje smeće, uvozi ga iz drugih zemalja

Radiosarajevo.ba
Preuspješna Švedska nema svoje smeće, uvozi ga iz drugih zemalja
Arhiv / Ilustracija
Švedska je toliko dobra u recikliranju da već nekoliko godina skoro uopšte ne proizvodi smeće.

Ova država uvozi otpad iz drugih zemalja, kako bi njene fabrike za reciklažu nastavile da rade, a radnici zadržali svoja radna mjesta.

Manje od jednog procenta otpada nastalog u švedskim domaćinstvima završi na deponiji. To traje već pet godina.

Skoro sav otpad se reciklira i upotrebljava iznova i iznova.

Zašto druge države šalju svoj otpad Švedskoj? Zato što je njihov sistem recikliranja daleko napredniji od svih u Evropi. Razlog toga je postojanje svjesti o zaštiti životne sredine i ulaganje vlasti zemlje u sistem za preradu.

Švedska je jedna od prvih zemalja koje su uvele veliki porez na fosilna goriva, što je dovelo do toga da se skoro polovina ukupne količine električne struje dobija iz obnovljivih resursa.

"Šveđani vole da provode vrijeme u prirodi i svjesni su šta treba da čine kako bi riješili probleme u životnoj sredini. Dugo smo radili na tome da ljudima podignemo svijest o tome da ne bacaju ono što može da se reciklira i ponovo upotrebi", rekla je Ana Karin Gripval, direktorka komunikacija u Švedskoj asocijaciji za reciklažu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije