Pogledajte kako su se Sarajevo i BiH mijenjali od Olimpijade do danas

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako su se Sarajevo i BiH mijenjali od Olimpijade do danas
Arhiv / Sarajevo
Sateliti su još od svog postanka bili pravo revolucionarno čudo u cijelom svijetu, budući da su ponudili bezbroj novih mogućnosti povezivanja ljudi i istraživanja onog što je nevidljivo golim okom.

Upravo tako je i sa satelitima čije snimke koristi i popularni Google Earth, a koji revolucinarno svakom čovjeku na planeti prikazuju kako to naša planeta, naš kontinent, naša država ili grad izgledaju iz ptičije perspektive. Iako je već sama takva činjenica revolucionarna da svako u svom domu gleda Zemlju iz svemira, Googleove Earth ekstenzije trude se uvesti svakodnevno neke novine u svoj rad.

Upravo tako jedna od najzanimljivijih je i Google Earth's Timelaps, koji je predstavljen još 2013. godine, ali koji je tek ovih dana dobio neke odlične novine. Tako je svakom korisniku omogućeno da, zahvaljujući ogromnoj arhivi satelitskih snimaka, pogleda razvoj bilo kojeg mjesta na planeti još od 1984. godine, pa sve do danas.

Koristeći Earth Engine, ova ekstenzija kombinuje više od pet miliona satelitskih slika, koje su sačuvane tokom protekle tri decenije s pet različitih satelita. Moguće je i zumirati bilo koji dio Timelapse karte, te smo mi tako odlučili da vam prikažemo razvoj Sarajeva od Olimpijade pa sve do danas.

Naravno, vi i sami možete potražiti Googleov Timelapse, a u nastavku pogledajte razvoj Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije