Priprema pred pomračenje Sunca, internet okupirale teorije o smaku svijeta

Radiosarajevo.ba
Priprema pred pomračenje Sunca, internet okupirale teorije o smaku svijeta
Amerikanci su spremni za potpuno pomračenje Sunca, prvo u posljednjih 99 godina.

Pomračenje je počelo večeras u 20:10 po našem vremenu, milioni Amerikanaca pohitali su u "zonu potpunog pomračenja", a čitava zemlja je u haosu zbog nesvakidašnjeg doživljaja.

Večeras će se Zemlja, Mjesec i Sunce naći na istoj zamišljenoj liniji, te će Mjesec potpuno prekriti sunce. Ako u Americi bude vedro, moći će se vidjeti potpuno pomračenje Sunca, s tim da će biti vidljv rub sunca, te će prizor izgledati poput aureole.

Američki mediji pomračenje nazivaju događajem godine, a ovih dana fotografi i ljubitelji prirodnih fenomena kupovali su posebne objektive za fotoaparate kako bi napravili što bolje fotografije.

Naravno, kao i svaki put kada je u pitanju nesvakidašnji događaj, internet je pun teorija zavjere, pa NY Post prenosi kako je najčešća od njih ona da večeras počinje smak svijeta, i to zato što se u Bibliji navodi da će apokalipsa nastupiti kada "Sunce koje je tek izašlo prestane sijati, a i Mjesec izgubi sav svoj sjaj". Glupostima na internetu priključila se i ona kako se apokalipsa mora dogoditi tokom Trumpove vladavine, jer je on rođen tokom pomračenja mjeseca 1946. 

 

If you’re within viewing distance, make sure you see the solar eclipse today. Humans have been observing solar eclipses for centuries — early Mesopotamians wrote that the sun was “put to shame” when one occurred in 14th century B.C.E. Nowadays, we have a much more positive outlook on this celestial phenomenon, and science fans everywhere have been counting down to today. For a @tededucation lesson, Andy Cohen explains what exactly happens during a total solar eclipse. Only a handful of states will be lucky enough to see it in totality today, but even the partial eclipse is a sight to behold. Watch the lesson at go.ted.com/SolarEclipseLesson, then get outside to witness it for yourself (and don’t forget your protective glasses!). #solareclipse2017 Animation by Bevan Lynch

A post shared by TED Talks (@ted) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije