Pilot prijavio da vidi NLO: Od tog trenutka mu se gubi svaki trag

Radiosarajevo.ba
Pilot prijavio da vidi NLO: Od tog trenutka mu se gubi svaki trag
/ Frederick Valentich
Bio je to jedan sasvim rutinski let Fredericka Valenticha na jugu Australije između Kingova otoka i Melbourna u jesen 1978. godine.

Međutim, te sudbonosne večeri ništa nije dalo za naslutiti da će se išta neobično dogoditi. Oko 19 sati Valentich se javio melbournskoj kontroli leta kako bi prijavio veliku i neidentificiranu letjelicu tek tristotinjak metara iznad njega.

Uspaničeno se javio kontroli leta da bi ih pitao ima li neki vojni avion u blizini zato što ga je iznenadila brzinom kojom se nepoznata letjelica kretala. Iz Melbournea su mu javili da im se niko nije javio da leti na tom području osim njega.

"Čini mi se da se poigrava sa mnom. Preletio je iznad mene dva ili tri puta brzinom koju ne mogu identificirati", rekao je uznemireni Valentich, piše Express.

Nekoliko minuta kasnije ponovno se javio Valentich, ovog puta je rekao da je sumnjiva letjelica izrađena od metala i da je osvijetljena zelenkastim svjetlima.  Treći i posljednji put kada je prijavio da mu prilazi nepoznata letjelica, Valenticha je hvatala panika.

"Lebdi iznad mene i nije avion", rekao je Valentich i tada je počelo 17 sekundi neobične buke. Oni koji su čuli snimku razgovora Valenticha i kontrole leta opisali su buku kao trganje metala. Od Valenticha više nisu čuli ništa.

Uslijedili su dani potrage brodovima i avionima. Jedini trag nestalog Valenticha bila je masna mrlja na morskoj površini.

Međutim, mnogi ufolozi su uvjereni da je Valenticha oteo NLO. Takve teorije dobile su na snazi kada su se pojavili svjedoci koji su tvrdili da su vidjeli NLO-e na australskom nebu upravo u vrijeme kada je Valentich nestao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije