Pet načina na koji posao negativno utječe na vaš seksualni život

Radiosarajevo.ba
Pet načina na koji posao negativno utječe na vaš seksualni život
Fox / Ilustracija
Za razliku od idiličnog seksualnog života oslobođenog stresa koji nam se redovno prikazuje na velikim i malim ekranima, realni život nosi sa sobom veliku količinu stresa koji utječe na sve sfere našeg života pa tako i seksualnu.

Većina ljudi najveći stres doživljava na poslu i redovno ga nosi kući u krevet, a da često nisu toga ni svjesni. Pokazalo se kako visoke razine stresa utječu na libido i mogu uzrokovati izbjegavanje intimnosti s našim partnerom.

"Seks, koliko god bio moćan i kreativan, često je krhki koncept koji je podložan utjecajima naših ostalih područja života (i povišenim razinama kortizola)", rekao je sociolog David M. Ortmann za Elite Daily.

Ovo su načini na koji posao negativno utječe na vaš seksualni život.

Nedostatak kreativnosti u spavaćoj sobi

"Sa psihološkog stajališta, veliki stres nam onemogućava spontanost, osjećaj za zabavu i znatiželju", rekao je Ortmann.

Mnogi su doživjeli situaciju u kojoj ih je preveliki stres potpuno mentalno paralizirao te se iz tog razloga okreću "starim scenarijima seksa" s partnerom.

Poriv za seksom potpuno nestane 

Ako ste jedna od osoba koja ima milion obaveza tokom dana teško da će vam upravo seks pasti na pamet. Spolni odnos sasvim nesvjesno postane nešto na što jednostavno počnemo manje misliti ili ne mislimo uopće s obzirom na nedostatak vremena za obavljanje svih stvari koje nam dan nosi. Mnogi se nađu u situaciji u kojoj čak i kad imaju slobodnog vremena, uopće se ni ne sjete seksa.

U slučaju da nas partner "podsjeti" često se dogodi da jednostavno više nemamo taj žar u sebi na samu pomisao spolnog odnosa. Mnoga su istraživanja pokazala kako stres zaista smanjuje želju za seksom, jer kad smo anksiozni, teško nam je biti prisutan u trenutku i odgovoriti na partnerove potrebe.

Ni masturbacija ne postaje opcijom 

Teško da ćete pomisliti na masturbaciju usred pretrpanog radnog rasporeda. Pomisao kako biste se mogli malo "poigrati sami sa sobom" postaje apstrakcija koja vam se počne činiti neprirodnom s obzirom na količinu posla i stresa s kojim se nosite.

Postaje gotovo nemoguće biti fokusiran na trenutak i ostati napaljen 

Mnogim se ljudima događa da, bez obzira na to koliko seks bio dobar, teško upadaju u seksi raspoloženje ili ostaju napaljeni. To se događa zato što nam mozak redovno odluta i teško se skoncentrirati dok vam se obaveze koje morate napraviti motaju po glavi.

Isto tako, nedavna studija pokazala je kako će heteroseksualna žena manje doživjeti povećanu želju za seksom kako bi se riješila stresa nego heteroseksualan ili homoseksualan muškarac.

Počnete lagati partneru o seksu 

Kad vam se smanji želja za seksom, najveći je problem saopćiti partneru kako vam nije do toga, jer ga ne želite povrijediti. To je vrijeme kad krenu laži o razlozima izbjegavanja seksa što može negativno utjecati i na vezu u cjelini.

Ipak, iskrenost i razgovor u ovakvim situacijama su dobra prilika za povećanje intimnosti u vezi. Šutnja i izvlačenje može stvoriti samo još veću distancu između partnera.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije