Pala vam je hrana na pod: Zaboravite pravilo 5 sekundi

Radiosarajevo.ba
Pala vam je hrana na pod: Zaboravite pravilo 5 sekundi
Pixabay / Ilustracija
Svi smo barem jednom slijedili pravilo 5 sekundi kada se radi o hrani koja padne na pod, no mnogi stručnjaci smatraju da nije u potpunosti tačno.

Prethodna istraživanja Univerziteta Rutgers pokazala su da je prijenos bakterija moguć već za manje od jedne sekunde. Međutim, nova istraživanja engleskog Univerziteta Aston u Birminghamu pokazuju da neke namirnice mogu stajati do 30 minuta na podu prije nego se bakterije počnu nakupljati.

Anthony Hilton, glavni istraživač na projektu, rekao je za Daily Mail da su šanse da se razbolimo od hrane koju podignemo s poda vrlo niske, ali da nisu sve površine na koje padne hrana jednako čiste, a samim time i jednako bezopasne.

Dok većina ljudi misli da tepisi često sadrže više grinja i bakterija od bilo koje druge površine, tepih je obično najčišća površina na koju hrana može pasti.

Dakle, suprotno uvjerenjima kako su tepisi ‘leglo bakterija’, profesor Anthony Hilton ističe da su laminat i pločice najgore površine na koju hrana može pasti.

Naglasio je i da se pravilo također ne odnosi na mokre i ljepljive namirnice, poput kuhane tjestenine ili ljepljivih bombona. Takva hrana postane puna bakterija već nakon pet sekundi pa ju je najbolje baciti nakon što padne na pod.

Na vama je da odlučite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije