Ovo je žena koja je slomila srce Josipa Broza - niko nije smio pitati za nju

Radiosarajevo.ba
Ovo je žena koja je slomila srce Josipa Broza - niko nije smio pitati za nju
Za Josipa Broza se vežu brojne kontroverze, ali jedna od omiljenih uvijek su bile njegove žene.

Poznat kao zavodnik, imao je mnogo ljubavnica i četiri zakonite žene.

O svojim je "švalerskim anegdotama" rado govorio, no postojala je jedna koju nikad nije spominjao - njegova prva supruga Pelagija koju je oženio kad je imala samo 14 godina.

Upoznao ju je tokom ratnog zarobljeništva u Rusiji, a kad se 1920. vratio u Jugoslaviju s njim je došla i Ruskinja Pelagija Belousova, tad već u dubokoj trudnoći.

Na početku Tito je radio u bravarskoj radionici u Zagrebu gdje se i učlanio u Komunističku partiju Jugoslavije, a već iduće godine se zaposlio u mlinu u Velikom Trojstvu blizu Bjelovara.

On i njegova mlada supruga živjeli su mirnim životom, ali nisu imali sreće s podmlatkom.

U novembru 1922. su dobili sina Hinka koji je preminuo nakon samo osam dana od dizenterije, a u junu 1923. umire im i osamnaestomjesečna kći Zlatica od difterije.

Napokon su 1924. dobili sina Žarka.

Tito,_pelagija_i_zarko_index.jpg - Ovo je žena koja je slomila srce Josipa Broza - niko nije smio pitati za nju

Titu su u to vrijeme porasle i političke ambicije. Ubrzo postaje strastveni aktivist i 1928. završava u zatvoru nakon što je na sprovodu jednog kolege održao buntovnički govor. Nakon što je osuđen na pet godina zatvora, Pelagija uzima Žarka i vraća se u Rusiju.

Godine 1935. nakon izlaska iz zatvora poslan je u Moskvu, kao referent za rad po pitanjima KPJ.

Nadao se da će mu ovo biti prilika za obnavljanje odnosa s Pelagijom, ali tu ga je dočekalo razočaranje. Slomila ga je činjenica da je njegov sin Žarko zbog nedoličnog ponašanja smješten u dom za djecu stranih državnih službenika. Mladić je živio burnim životom, a u ratu Crvene armije protiv Nijemaca izgubio je ruku, prenosi Index.hr

U Jugoslaviju se vratio 1945. gdje je nastavio sa starim porocima, a ženio se čak tri puta.

Pelagija se nakon razvoda od Tita preudala za Rusa kojem je rodila dvoje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije