Ovih pet životinja moglo bi izumrijeti već 2017. godine

Radiosarajevo.ba
Ovih pet životinja moglo bi izumrijeti već 2017. godine
Svakim danom sve je više šanse da naša zemlja ostane bez još jedne životinjske vrste.

A već 2017. godine mogli bismo ostati bez ovih pet životinjskih vrsta:

Afrička siva papiga - žako 

Dok većina papiga ima perje upečatljive boje, žako je skoro potpuno siv, samo sa žarkocrvenim ili kestenjastosmeđim repom. Oči kod odraslih su žute, kljun je crn, a noge sive. Žako je zbog svoje mirne naravi i izuzetne sposobnosti imitiranja govora omiljeni kućni ljubimac. Uči vrlo brzo i s lakoćom, pa se zato smatra najboljim "govornikom" u svijetu papiga. 

Zbog ilegalne trgovine istrijebljeno je 99 posto vrste u Gani. 

Iravadijski delfin 

Orcaella brevirostris je sisar iz reda Cetartiodactyla. Vrsta ima stanište u Bangladešu, Bruneju, Vijetnamu, Indiji, Indoneziji, Kambodži, Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Singapuru, Tajlandu i Filipinima. Ribarska područja na kojima je ova vrsta prisutna su u istočnom Indijskom okeanu i zapadnom centralnom Pacifiku.

Mreže stajačice su jedan od glavnih uzroka njihovog izumiranja.

Gepard 

Osnovna boja krzna geparda je žuta, a na stomaku je u pravilu prilično svjetlija. Krzno je posuto s velikim brojem crnih pjega, koje su mnogo manje od leopardovih. Gepard ima ekstremno duge, tanke noge i vitko tijelo. Glava je mala i okrugla, a rep dugačak. Takva građa tijela omogućuje da u tri sekunde dosegne brzinu od 110 kilometara na sat. To je najbrža kopnena životinja na svijetu.

Nekada je gepardov životni prostor bio Afrika i Južna Azija. Danas ga možemo naći još skoro isključivo u Africi, i to južno od Sahare. Postoji još oko 7.000 geparda u svijetu.

Melomys rubicola

Melomys rubicola je vrsta glodara koja je izumrla u Australiji zbog klimatskih promjena. Naime, rastom temperatura, porastao je i nivo mora, te su glodari izgubili svoje prirodno otočno stanište. Ova životinja nije viđena od 2007. godine, te se strahuje da je potpuno izumrla. 

Ecnomiohyla rabborum

Ova vrsta žabe otkrivena je 2005. godine i uglavnom se mogla naći u Panami. Vjeruje se da je izumrla još 2009. godine zbog gubitka prirodnog okoliša, ali i bolesti Batrachochytrium dendrobatidis. Posljednji poznati predstavnik vrste, mužjak Tughie živio je u botaničkom vrtu u Atlanti, ali je uginuo 26. septembra 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije