Ovi gradovi i države će vam platiti da živite kod njih

Radiosarajevo.ba
Ovi gradovi i države će vam platiti da živite kod njih
Faces of Ony / Chattanooga
Sredina u kojoj živite postala vam je previše monotona i željeli biste da je promijenite, ali zbog novca niste u mogućnosti da se preselite? Ovo je idealna prilika za vas.

Kampanje pojedinih gradova da ljudima plaćaju kako bi se preselili kod njih postale su popularne diljem svijeta, a ovo su neka od najzanimljivijih mjesta koja nude tu mogućnost, prenosi The Penny Hoarder.

Detroit (SAD)
Proteklih nekoliko decenija ovaj grad se bori sa veoma teškom situacijom, zbog čega je diljem grada moguće vidjeti potpuno napuštene stambene blokove. Kako bi riješili daj problem, gradske vlasti pokrenule su Detroit Challenge, program koji podstiče mlade, obrazovane i sposobne ljude da dođu i žive u ovom gradu. Za preseljenje, vlast će platiti odabranim kandidatima.

Chattanooga (SAD)
Ovaj grad ubrzano postaje pravo mjesto za sve ljude koji se popularno nazivaju "kompjuterašima", te za njih nudi pravu priliku preseljenje. Chatanooga je nedavno dobila naziv GigCity, nakon što je svakom građaninu obezbijeđeno da ima wireless pristup internetu pri brzini od 1 GB/s, a program GeekMove finansijski će podržati mlade informatičke genijalce, koji žele živjeti ovdje. 

Nijagarini vodpoadi (SAD)
Uprava grada jedne od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija na svaki način pokušava privući ovamo mlado stanovništvo, stoga su pokrenuli kampanju davanj apodsticaja od 7.000 dolara za otplatu studentskog kredita, ukoliko izrazite želju da dođete živjeti ovdje. Naravno, uslov je da ste tek završili studije. 

Harmony (SAD)
Gradić u Minnesoti svakom novom stanovniku, koji je spreman da dođe tu i sagradi kuću, nudi nevjerovatnih 12.000 eura. 

Kansas (SAD)
Iako većinu ovakvih programa pružaju gradovi, država Kansas jedna je od rijetkih koja ljudima nudi pomoć ukoliko žele stanovati ovdje. Čak 77 od 105 dijelova ove države pruža pomoć novim stanovnicima, a u zavisnosti od vašeg izbora možete dobiti i do 15.000 dolara otplatu studentskog kredita ili možete biti oslobođeni poreza na pet godina.

Aljaska (SAD)
Ukoliko niste zimogrižljivi, ovo će biti pravi raj za vas, jer Aljaska plaća ljudima samo da bi stalno živjeli tu. Naime, ukoliko dokažete da ste se preselili zastalno vi možete svake godine dobiti do 18.000 dolara i to bespovratno.

Saskatchewan (Kanada)
U ovoj kanadskoj pokrajini za sedam godina života u njoj možete zaraditi 20.000 kanadskih dolara, a država taj novac isplaćuje mladim Kanađanima i migrantima koji su fakultet završili poslije 2006. godine. 

Ostrvo Maatsuyker (Tasmanija)
Ako volite da budete sami, ali vam ne odgovaraju sjeverne klimatske prilike, razmislite o južnim. Ostrvo Maatsyuker, nedaleko od južne obale Tasmanije, svake godine traži par volontera koji će živjeti mjesecima u potpunoj samoći. Volonteri moraju podnositi redovne izvještaje o vremenu, održavati svetionik i jednostavno pripaziti na infrastrukturu.

Selo Mishima (Japan)
Ovo selo ima velikih problema sa stanotvništvo, te svakom novom stanovniku nude 800 dolara za preseljenje i dodatnu mjesečnu pomoć za navikavanje na život. Ukoliko ste samci, platit će vam i nekoliko izlazaka, a ako imate dijete platit će njegovo školovanje. Povrh svega, dobit ćete i svoju kravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije