Ove stvari ne smijete raditi prva tri dana proljeća

Radiosarajevo.ba
Ove stvari ne smijete raditi prva tri dana proljeća
Postoje mnoga narodna vjerovanja koja ženama "zabranjuju" da rade ovo ili ono u određeno vrijeme.

U nekim kulturama se vjeruje da prva tri dana proljeća ne bi trebalo plakati, posuđivati novac i čistiti kuću, ali u tačnost ovakvih sujevjerja ne treba mnogo ulaziti.

S druge strane, ono što podhitno morate prestati raditi jeste:

Kriviti sebe

Ništa nije savršeno i niko nije savršen. Prestanite se ponašati kao da stalno samo to očekujete od sebe. Nema potrebe da se iz dana u dan krivite što niste savršeni u svemu čega se dotaknete. Niko nije. Opustite se malo i dajte sve od sebe da uživate u onome što radite, i što je još važnije, da uživate u sebi. Postoji samo jedna takva osoba na cijeloj planeti i ako je vi ne ohrabrite - ko će?

Fokusirati se na negativno

U svakom trenutku u životu možete naći nešto što vam loše ide. To je lako. Probajte da, umjesto toga, svaki put kad vas salete negativne misli, u svijest prizovete ono što je pozitivno. Nemate novca, nemate ljubav, imate celulit? Pa dobro, šta sad? Možda imate divne prijatelje koji vas obožavaju, roditelje koji bi učinili sve za vas, osmijeh kojim možete pobijediti... 

Pitati se kad će doći sreća

Sreća poput one u bajkama, filmovima, romanima i ostalim "lažnim" životima koji nas ubjeđuju da će doći taj neki prijelomni trenutak u našem životu kad ćemo konačno ostvariti nešto ključno poslije čega ćemo biti sretni. U kontinuitetu. Svaki dan. Sreća kao takva ne postoji. Ako je tako doživljavate, život će vam se pretvoriti u niz pokušaja da obavite i postignete svašta i u iscrpljujuće čekanje - čekanje sreće i čekanje smrti. Umjesto toga, zastanite, izađite napolje, okrenite se ka suncu, zatvorite oči i udahnite polako i duboko. Živi ste. Dakle, ima nade za sve. I to je prava sreća.

Patiti za bivšim ljubavima

Sve što je bivše s razlogom je bivše. Nije uspjelo. Nije moglo i tako je i trebalo biti. Zašto stalno plakati za onim što nemamo kad je pred nama toliko toga što bismo mogli imati, a nemamo jer sami sebe kočimo? Prestanite se osvrtati i kukati. Glavu gore i korak naprijed. Proljeće je i sve je moguće!

Tražiti sreću u drugima

Niko vam neće pomoći da budete sretni sami sa sobom. Taj težak posao morate, nažalost, obaviti sami. Ni divni roditelji, ni braća i sestre bez kojih ne možete zamisliti svijet, ni dobri i zabavni prijatelji, ni ljubav života koju ćete naći, ni preslatka dječica koju ćete roditi. Oni su blago koje vas oplemenjuje, bez njih ništa ne bi bilo isto, ali oni nisu vaša sreća. Vaša sreća leži samo u vama. U vašoj moći da se zagledate u sebe i da se nasmiješite samom sebi, prenosi Noizz.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije