NASA ne zna šta dolazi: Misteriozni objekt kreće se prema Zemlji

Radiosarajevo.ba
NASA ne zna šta dolazi: Misteriozni objekt kreće se prema Zemlji
Misteriozni objekat proletjet će vrlo blizu Zemlje sljedećeg mjeseca – njegove karakteristike tako su čudne da čak ni najveći umovi NASA-e ne znaju o čemu se radi.

Objekat, nadimka 2016 WF9, uočili su iz NASA-inog projekta NEOWISE u novembru prošle godine. Ovi naučnici vjeruju da je objekat širok jedan kilometar, a najbliži Zemlji, na daljini od 51 miliona kilometara, bit će 25. februara.

 

Ovaj neobični objekat prilično je zbunio naučnike NASA-e koji nemaju odgovor na pitanje da li je u pitanju kometa, asteroid, ili pak nešto treće.

 

Zamjenik čelnika NASA-inog Jet Propulsion laboratorija James "Gerbs" Bauer priznao je da nemaju odgovor na ovo pitanje: “Možda je nekad bio kometa, ali nas uči da je granica između komete i asteroida vrlo nejasna...ko zna, možda je s vremenom izgubio svoje prave karakteristike koje se možda nalaze ispod njegove površine.”

 

Uopćeno pravilo navodi da su asteroidi stjenoviti ili s više metala, dok su komete najčešće više “ledenije”.

 

A, 2016 WF9 je taman i nema refleksije, što je odlika komete. Ipak, nema karakterističnu prašinu i oblak plina koji definira komete.

 

 

Zbog ovoga, niko ne zna šta se to kreće prema nama...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije