Nakon 50 godina sproveli jedan od najozloglašenijih eksperimenata

Radiosarajevo.ba
Nakon 50 godina sproveli jedan od najozloglašenijih eksperimenata
YouTube / Prtscr
Jednim od najozloglašenijih psiholoških eksperimenata u historiji Stanley Milgram je prije 50 godina potpuno šokirao naučnu javnost.

U testu poslušnosti Milgram je istraživao koliko daleko su ljudi spremni da idu u kažnjavanju elektrošokovima ispitanika koji bi dali netačne odgovore na pitanja, na što su ih podsticali naučnici, piše Indy100.

Šokovi nisu bili stvarni, nospitivači to nisu znali, pa je u samo jednom od eksperimenata 26 od 40 učesnika išlo do najvišeg nivoa elektrošokova. Eksperiment je pokazao da je većina voljna da ispunjava komande, nezavisno od toga u kolikoj mjeri to može da naudi drugima.

Pedeset godina kasnije istraživači poljskog Univerziteta društvenih i humanističkih nauka (SWPS) su ponovili Milgramonv eksperiment, a rezultati nisu bili nimalo ohrabrujući.

Iako kompletan eksperiment nije mogao da bude identično ponovljen zbog etičkih ograničenja, gotovo 90 posto učesnika okretalo je prekidač do najvišeg nivo elekrošoka, obilježenog sa 450 volti.

I to čak iako su čuli bolne urlike svojih ispitanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije