Najveći proizvođač u Evropi: Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po BiH

Radiosarajevo.ba
Najveći proizvođač u Evropi: Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po BiH
EPA / Ilustracija
Albanija je postala najveći proizvođač marihuane na otvorenom u Evropi. Ova ilegalna droga opisana je kao “zeleno zlato”, a kilogram im donosi od 100 do 200 eura.

U Italiji ista količina košta oko 1.500 eura. BBC je napravio prilog u kojem govori da se većina marihuane prokrijumčari na sjever, preko Crne Gore, na jug preko Grčke, ili na zapad preko Jadranskog mora pa do Italije.

Potražnja na domaćem tržištu je navodno loša. Kako jedan izvor BBC procjenjuje, ova nelegalna industrija donosi čak pet milijardi eura godišnje, što je oko pola BDP Albanije.

Oni proizvođači do kojih je došao BBC, kažu da su proizveli 250, 350 kilograma i da skoro svaka kuća u njihovom selu prodaje kanabis.

Momak koji je proizveo 350 kilograma zapošljava i 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju usjeve.

“Plaćam policiju 20 posto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor“, kaže on.

“Ovo je naše prokletstvo, jer nema posla, nema novca ovdje za nešto drugo. Znam da nije u redu to što radim, ali nema drugog načina…”, kaže proizvođač iz Albanije.

Nezaposlenost u Albaniji je visoka, a korupcija rasprostranjena, što su idealni uslovi za dalji razvoj proizvodnje marihuane i cvjetanje trgovine tom biljkom.

Tamošnja Vlada je pokušala da se izbori protiv ove nelegalne industrije. Ove godine uništeno je dva miliona paketa marihuane.

U toj misiji Vlada Albanije ima i podršku Italijana. Italija naime, plaća nadzor iz vazduha i tako pokušavaju da pronađu skrivene plantaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije