Jezivi zločin: Bila je zvijezda u usponu, a brutalno je ubijena pred porođaj

Radiosarajevo.ba
Jezivi zločin: Bila je zvijezda u usponu, a brutalno je ubijena pred porođaj
Arhiv / Sharon Tate
Od svih tragedija koje su potresale Hollywood, vjerovatno najokrutnija je ona koja se dogodila na ljeto 1969. u predgrađu Los Angelesa, kada je ubijena glumica Sharon Tate, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Zajedno sa Sharon, ubijeno je i četvero gostiju koji su bili u njenom domu.

Za ova stravična ubistva odgovoran je zloglasni Charles Manson.

Sharon Tate rođena je u Teksasu 1943. godine. Otac joj je bio vojno lice, pa se porodica često selila. Dok su živjeli u Italiji, Tate je pobijedila na nekoliko takmičenja za ljepotu. Počela je dobivati epizodne uloge u filmovima koji su snimani u Italiji. Kada je njen otac prekomandovan u Kaliforniju 1962, to joj je otvorilo vrata Hollywooda.

Tokom jednog snimanja u Engleskoj, upoznala je poljskog reditelja Romana Polanskog, koji joj je potom ponudio glavnu žensku ulogu u filmu The Fearless Vampire Killers. Prije nego što je film završen, njih dvoje započeli su vezu, vjenčali se i počeli živjeti zajedno u Santa Monici.

Istovremeno, brutalni zločinac Charles Manson okupljao je bandu otpadnika, s kojom je stigao u Los Angeles i nastanio se na jednom ranču.

Tokom večeri 8. augusta 1969. Sharon, u poodmakloj trudnoći, čekala je da se njen suprug vrati iz Europe, piše Blic.rs. Bila je na večeri u svom omiljenom restoranu, s prijateljima Jayom Sebringom, frizerom poznatih, Vojtekom Frikovskim i Abigail Folger. Potom su se vratili u njen dom oko pola 11 uvečer.

Narednog jutra, čistačica je u domu zatekla jeziv prizor. Tokom noći, četvorica Mansonovih pratilaca Charles Watson, Suzan Atkins, Patricia Krenwinkel i Linda Casabian došli su do Sharoninog imanja, preskočili kapiju, isjekli telefonske žice i sigurnosni sistem.

Prvo su naišli na Stevea Parenta, prijatelja kućne pomoćnice, koji je izlazio s imanja u svom automobilu. Izboli su ga i četiri puta upucali u lice. Potom su ušli u kuću i ubili sve koje su se našli unutra.

Sharon i njeno nerođeno dijete, koji su planirali da nazovu Paul Richard, sahranjeni su u Kaliforniji. Ona je imala samo 26 godina.

Manson i članovi njegovog kulta počinili su ukupno devet jezivih ubistava na četiri lokacije tokom pet sedmica sredinom 1969. Dvije godine kasnije, Manson je osuđen za ubistvo sedmero ljudi, koje su prema njegovim instrukcijama izvršili njegovi sljedbenici.

Prvobitno je mu je izrečena smrtna kazna, da bi potom preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu, koju i dalje služi u zatvoru u Kaliforniji, podsjeća Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije