Muslimani i hrišćani Etiopije zajedno provode ramazan

Anadolija
Muslimani i hrišćani Etiopije zajedno provode ramazan
U Etiopiji, jednoj od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, čiju većinu stanovništva čine hrišćani, a trećinu muslimani, stoljećima se njeguje tradicija vjerskog suživota.

Tako i ovih dana mjeseca ramazana mnogi hrišćani saosjećajni su i poštuju ramazanske običaje svojih muslimanskih supružnika, prijatelja, susjeda, sugrađana... 

Među onima kod kojih je ljubav i poštovanje prema drugačijem pobijedila vjerske razlike su i Jemal i njegova supruga Kebedech

Spremajući se za iftar u svom skromnom, jednosobom domu kraj jednogodišnjih blizanaca, Jemal, musliman, i njegova pravoslavna supruga Kebedech ističu kako ih njihova vjerska pripadnost ne sprječava da poštuju vjeru svog partnera

"Zahvaljujući Bogu imamo skladan i sretan brak. Odani smo svojim vjerovanjima i braku", rekao je Jemal (31) koji je za Anadolu Agency (AA) otkrio da će i njegova supruga Kebedech (29) postiti i moliti se tokom ramazana. 

Tokom mjeseca ramazana, hrišćanski poslodavci muslimankama dozvoljavaju bezuslovno odsustvo s posla, što je naišlo na podršku čitave zajednice.

 Dolaskom mjeseca ramazana, naodabranijeg i najsvetijeg mjeseca kod muslimana, gradska tržnica Addis Abebe vrvi od građana i domaćica koje svoje kulinarske vještine najviše pokazuju tokom ovog mjeseca.

U Etiopiji, koja je jedna je od prvih hrišćanskih zemalja u svijetu, sunitski muslimani čine oko 34 posto ukupnog stanovništva koje se procjenjuje na 97 miliona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije