Među Irankama raste popularnost ninja samoodbrane

Anadolija
Među Irankama raste popularnost ninja samoodbrane
Više od 4.000 žena u Iranu trenira borilačke vještine samoodbrane kako bi postale „ninja rangeri“ i stekle više samopouzdanja u društvu, javlja Anadolu Agency (AA).

Instruktorica borilačkih vještina u Sportskoj dvorani u Teheranu Tina Rushenija (38) je u razgovoru sa novinarom AA istakla da je u posljednjim mjesecima znatno porasla popularnost borilačkih vještina među ženama u Iranu, a da se najveći broj njih odlučuje da trenira ninja vještinu samoodbrane.

„Kako bi se mogle bolje štititi i imati više samopouzdanja u društvu u Iranu trenutno ninja vještine uči više od 4.000 žena. Mi kao treneri Irankama i svim ženama svijeta uvijek preporučujemo da se osposobe i budu same svoji zaštitnici“, kazala je Rushenija.

Ističući kako borilačke vještine ninja uče Iranke u dobi od četiri do 50 godina, Rushenija je kazala da samo u dvorani u Teheranu radi 40 instruktorica, među kojima je 15 vlasnica crnog pojasa u karateu, a da širom Irana djeluje ukupno 110 ninja instruktorica.

„Borilačka vještina ninjatsu je u Iranu priznata 2003. godine i svake godine održavamo takmičenja širom zemlje. Međutim, većina žena koje nisu profesionalne sportistkinje odlučuje se za treniranje ove discipline kako bi se osposobile za samoodbranu. Podučavamo ih udaračkim vještinama boksa, karatea, samoodbrambenim metodama i rukovanju različitim borilačkim rekvizitima“, kazala je Rushenija, azijska viceprvakinja u karateu i vlasnica crnog pojasa peti dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije