Kokeshi: Japanske drvene lutkice koje štite djecu

Radiosarajevo.ba
Kokeshi: Japanske drvene lutkice koje štite djecu
Jeste li čuli za lutkice kokeshi? Riječ je o japanskim drvenim lutkicama porijeklom iz Tohoku regije u sjevernom Japanu.

Pravljene su kao zaštitnici djece i njihovih duša, a s vremenom su postale popularne među kolekcionarima. Vjeruje se da su nastale tokom ranog 19. vijeka. Pravili su ih kijishi, drvodjelje u Shinichi Shuraku, u Zaou. Iako porijeklo imena nije poznato, neki historičari sugeriraju da je ime kombinacija imena koje proizvođači daju lutkicama. Vjerovatnije je da je to spoj riječi ko (drveno) i keshi (lutkica).

Tradicionalne kokeshi lutkice ofarbane su u crno, crveno i žuto, te su prekrivene voskom. Jednostavnog su oblika s okruglim glavama i cilindričnim tijelima bez udova.

Danas postoji više verzija kokeshi lutkica, koje su zaobljenije, višebojne i drukčijih izraza lica. Prave se od mizuki i trešnjinog drveta koje se ostavi vani i po pet godina, kako bi sazrelo za korištenje, piše Vintagenews. 

Pogledajte kako izgledaju u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije