Klimatske promjene prepolovit će plantaže kafe u svijetu

Anadolija
Klimatske promjene prepolovit će plantaže kafe u svijetu
Klimatske promjene mogle bi prepoloviti plantaže kafe i time direktno ugroziti 120 miliona stanovnika siromašnih zemalja svijeta koje žive od ekonomije bazirane na kafi.

Vjeruje se da se najbolja kafa na svijetu uzgaja u centralnameričkoj Nikaragvi, Brazil je najveći proizvođač kafe na svijetu, Etiopija je jedna od najpopularnijih zemalja proizvođača kafe, Kenija i Uganda također kao i Papua Nova Gvineja.

Najnoviji izvještaj Klimatskog instituta Australije i Novog Zelanda tvrdi da bi Nikaragva mogla izgubiti većinu svojih plantaža kafe do 2050. godine, prenosi britanski "The Guardian".

"Klimatske promjene će prepoloviti prostore za proizvodnju kave i time utjecati na više od 120 miliona najsiromašnijih ljudi u svijetu koji se oslanjaju na ekonomiju kafe", navodi se u izvještaju.

U njemu se posebno ističe rizik za neke od najvećih proizvođača kafe u svijetu, uključujući Starbucks i Lavazza. Izvještaj tvrdi da klimatske promjene već utječu na usjeve kafe širom svijeta. Samo u tanzaniji gdje se 2,4 miliona stanovnika oslanja na proizvodnju kafe, proizvodnja je pala za oko 137 kilograma po hektaru za svaki jedan stepen Celzijusa koliko premašuje normalnu temperaturu potrebnu za rast kafe na plantažama.

Visoke temperature kao i obilne kiše također su nanijele štete na plantažama kafe u Centralnoj Americi. Izvještaj naglašava da je od 2012. godine samo u Gvatemali izgubljeno oko 85 posto usjeva kafe. Šteta na usjevima kafe u Srednjoj Americi tokom 2012.-2013. iznosila je 500 miliona američkih dolara dok je bez posla ostalo 350.000 radnika.

Kada je riječ o potrošačima najpoznatijeg crnog napitka, izvještaj navodi da će klimatske temperature utjecati na okus, miris, ali i cijenu kafe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije