Katastrofa: Na Arktiku trenutno 20 stepeni toplije nego što bi trebalo biti

Radiosarajevo.ba
Katastrofa: Na Arktiku trenutno 20 stepeni toplije nego što bi trebalo biti
Independent / Ilustracija
Neobično toplo vrijeme vlada na Arktiku ovog oktobra, u periodu kada bi se temperatura trebala sve više snižavati.

U ovom periodu, temperatura bi trebala padati, a led rasti i postajati sve čvršći, no trenutno je 20 stepeni toplije nego što bi trebalo biti.

 

Ovo nisu dobre vijesti.

 

Cjelokupan ekosistem na Arktiku ovisi o ledu. Od polarnih medvjeda koji se oslanjaju na na led tokom lova, do foka koje se na njemu razmnožavaju, veza između leda i tamošnjih životinja nemjerljiva je. Ako se led ne može formirati kako treba, stvari ne izgledaju baš dobro za sljedeću godinu

 

Arktički morski led se odvaja na “mladi” tanki led koji se topi svake godine, i na “stari” deblji led koji opstaje tokom godine, čak i tokom ljetk. Što je deblji led, to je stariji, no posljednjih godina ovaj led se sve više smanjuje, a temperature vode i vazduha se povećavaju. Kako stvari stoje, uskoro ćemo imati ljeta bez leda na Arktiku, i neće biti leda koji je stariji od 12 mjeseci.

 

I dok je na ostatku planete toplije u prosjeku za oko jedan stepen, daleki sjever je druga slika. Na Arktiku je sve toplije, u procesu znanom kao “polarno povećanje”, pa je na pojedinim dijelovima Aljaske za 11 stepeni toplije od prosjeka.

 

Daniel Swain, klimatski naučnik s Univerziteta Kalifornija saopćio je kako su podaci koji stižu s Arktika premašili i najcrnja očekivanja. “Situacija na Arktiku je nevjerovatna, nikad nije bilo manje leda”, poručio je on.

 

U ovom periodu godine, led bi se trebao približavat maksimalnoj veličini, ali trenutno nije ni blizu toga i ne prati dosadašnje trendove ni po kojem osnovu. Kako će ovo utjecati na regiju nije poznato. Ovo je nešto što dosad nismo vidjeli i nešto što bi moglo imati velikog utjecaja, ne samo Arktik, već na cijelu planetu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije