Kako prepoznati psihopatu?

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati psihopatu?
Kanadski psiholog koji je profesionalni vijek posvetio njihovom proučavanju tvrdi da bi vaš prijatelj, kolega ili čak partner mogao biti psihopata.

Kriminalistički psiholog i profesor Robert D. Hares s kanadskog sveučilišta Britanske Kolumbije kreirao je tzv. PCL-R test, metodu koja se koristi za utvrđivanje je li netko psihopat, piše Večernji. Naglašava da kod takvih pojedinaca osobine poput kajanja i empatije potpuno izostaju. Uz površne osjećaje, psihopatima je u ekstremnim slučajevima sasvim svejedno jeste li živi ili mrtvi. Iako su neki od njih nasilni kriminalci, to ne znači da svi psihopati žive s one strane zakona.

Hares je svoj test podijelio na 20 kriterija. Svaki nosi 0 bodova (ako se ne odnosi na osobu koja ga rješava), 1 bod (ako se odnosi djelomično) i 2 (potpuno se odnosi).

Ovo su kriteriji koji ga čine:

– rječitost i površan šarm,

– golemo samopouzdanje,

– patološko laganje,

– prepredenost/manipulativnost,

– nedostatak kajanja,

– emocionalna površnost,

– bezosjećajnost i nedostatak suosjećanja,

– odsutnost spremnosti da se preuzme odgovornost za vlastite postupke,

– čest osjećaj dosade,

– parazitski način života i nedostatak realnih dugoročnih ciljeva,

– impulzivnost, neodgovorno ponašanje,

– nesposobnost kontroliranja vlastitog ponašanja,

– upadljivo ponašanje u ranom periodu života,

– maloljetnički kriminal,

– različita kaznena djela,

– kršenje uvjetne presude,

– više brakova i promiskuitetno seksualno ponašanje.

Psihopat bi imao 40 bodova, no svako ko skupi najmanje 30 bodova prema Haresu ispunjava kriterije za ''dijagnozu''.

"Neki ljudi ispunjavaju kriterije za psihopate, ali ne dovoljno da bi mogli prouzročiti probleme. Često su to naši prijatelji u čijem nam društvu može biti zabavno", objasnio je kanadski stručnjak. Dodao je i da neke osobine psihopata ne moraju nužno biti mane.

S kolegom Paulom Babiakom napisao je knjigu Zmije u odijelima: Kad psihopati idu na posao. U njoj su analizirali 203 poduzetnika i ustanovili da je četiri posto ispitanika imalo veliki broj bodova na PCL-R testu, što samo potvrđuje kako nedostatak moralnosti i suosjećanja prema patnjama drugih mogu koristi za beskrupulozni napredak na poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije