Jezivo: 10 zlokobnih misterija koje nikad nisu riješene

Radiosarajevo.ba
Jezivo: 10 zlokobnih misterija koje nikad nisu riješene
/ Fotografija demona iz Luna parka
Kada vam neko spomene Australiju, vjerovatno su vam prve asocijacije ljeto, plaže, eventualno koale...

No, Australija je, pišu tamošnji mediji, i dom nekih zlokobnih, a nikad riješenih misterija...

Demon iz Luna Parka

Godine 1979, obitelj Godson, otac i majka John i Jenny te dva dječaka, otputovali su u Luna Park u Sydneyu. Nakon cjelodnevnih avantura, za posljednju vožnju odabrali su tzv. Voz duhova i dječaci su sa tatom otišli na vožnju, dok je Jenny napravila pauzu i otišla po sladoled.

Kad se vratila nekoliko minuta kasnije, našla se u najgoroj noćnoj mori. Voz u kojem je bila njena porodica zahvatio je požar, te zaposlenike koji pokušavaju spasiti ljude. Njen suprug i sinovi, kao i četvoro drugih putnika, nije preživjelo.

Kasnije, Jenny je izradila fotografije koje su načinili tog dana. Na jednoj od njih, pored voza u kojem su nastradali, uz njenog sina Damiena, nalazi se zlokobna figura muškarca koji ima masku i rogove. Policija nikada nije otkrila o kome se radi, a prema urbanom mitu na slici je demon Moloch koji, prema mitologiji, lovi djecu i koji želi da ih žrtvuje na lomači.

Brojni pretpostavljaju da je motiv tragedije zapravo bio demonski ritual, ali ova misterija nikad nije riješena.

Nestanak Rhianne Barreau

Dvanaestogodišnja Rhianna Barreau otišla je do robne kuće u oktobru 1992, kako bi kupila razglednicu s prijateljem iz SAD s kojim se dopisivala. Obično je išla autobusom, ali su tog dana vozači štrajkali, a Rhianna nije htjela čekati.

Ljudi su je vidjeli u doba ručka, pored autoputa, i to je bilo zadnje što ju je neko vidio. Majka, kad se vratila s posla, našla je razglednicu i jednu ploču na stolu. TV je bio upaljen.

Niko nikad više nije vidio Rhiannu. Prije dvije godine, policija je ponudila milion dolara nagrade za informaciju koja će odvesti do rješenja slučaja. Njena majka i danas živi u istoj kući i nada se da će se kći, ipak, vratiti.

Zavijanje u Wilga bari

Još 1941, australske novine su pisale o obitelji koja je živjela kraj Wilga bare u Queenslandu. Tvrdili su da iz ove bare odjekuje zavijanje te se čuju i strahoviti krici. Obitelj je ubrzo napustila tu kuću, a otac, koji je radio kao mašinovođa, ispričao je sve kolegama na poslu.

Oni, skeptični, odlučili su da kampiraju pored bare. Sve je bilo sasvim uredu dok nisu zaspali, a uskoro su se iz bare začuli zastrašujući zvuci. Treba li napominjati da su pobjegli 'glavom bez obzira'?

Čudni zvuci na ovom području čuju se i danas. Jedni tvrde da je riječ o ptici, vjerovatno sovi, podzemnom toku, dok je dio Australaca i dalje uvjeren da se radi o nečem puno “strašnijem”...dosad je provedeno nekoliko istraga, no misterija Wilga bare i dalje je ostala upravo to.

Serijska ubistva u Tynongu

U decembru 1980, u Tynongu su otkriveni ostaci tri žene. Dvije godine kasnije, još jedna žrtva, a onda još dvije.

U godinama poslije, porodicama žrtava, ali i policiji su stizala misteriozna pisma u kojima su se opisivala ubistva, najavljivali tragovi i slično.

Ipak, do danas, policija nema niti jedan jedini istinski trag o tome šta se desilo ovim ženama i ko ih je ubio.

Nestanak aviona Cessna

U avgustu, 1981, maleni avion Cessna, s četiri putnika, uputio se iz Proserpinea do Sidneya. Bio je to rutinski let za 52-godišnjeg pilota Michaela Hutchinsa, sve do Taree gdje su vidjeli kako im se odjednom približava nevrijeme.

Tražio je dozvolu da pređe preko zabranjene zračne zone da izbjegne oluju, ali je potom ikz nepoznatih razloga, ne čekajući odobrenje, nastavio prema nevremenu.

Avion ni putnike više nikad nisu pronašli.

Stotine policajaca i spasavalaca, te volontera, tragali su danima, ali nisu našli niti jedan trag.

Još uvijek se ne zna šta se dogodilo Cessni i putnicima.

Marree Man

Jednog dana, 1998, u australskoj pustinji pojavio se crtež, dug četiri kilometra, na kojem je prikazan starosjedilac ovog kontinenta. Niko ne zna ko je autor ovog čudnovatog crteža, ali Aboridžinima se nije svidio...

Hiljade turista dolazilo je svakog dana da vidi Maree Mana, kako je prozvan, ali je crtež prošle godine neobjašnjivo nestao. Neki kažu da su za sve krivi 'vanzemaljci', neki krive vladu, dok su mnogi ubijeđeni kako se radi o djelu jednog umjetnika.

Ubistvo djevojke u pidžami

Godine 1934, farmer je otkrio tijelo mlade žene koja je, vidljivo, bila teško zlostavljana, potom dio nje zapaljen, a onda i upucana. Na sebi je imala žutu pidžamu i peškir omotan oko glave.

Njeno tijelo stajalo je deset godina u formalinu – jer policija nije uspijevala da je identificira. Nakon deset godina, identificirana je kao Linda Agostini. Ubrzo poslije, njen suprug je priznao ubistvo u samoodbrani. Dobio je deset godina zatvora.

No, poslije se jedan historičar razotkrio da tijelo žene u žutoj pidžami ipak nije Linda Agostini.

Još uvijek se ne zna ko je ubijena žena.

Gospodin Zlo

Desetogodišnja Sharon Wills i 13-godišnji Nicola Lynas oteti su iz svojih domova, Sharon 1988. i Nicola 1990.

Otmičar je pustio Sharon nakon 18 sati, a Nicolu na 50. Poslije se doznalo da je ista osoba otela još najmanje pet mališana u Hamptonu i Lower Plentyju. Karmein Chan, 13-godišnjakinja, jedina nije preživjela zlostavljanje i zatočeništvo.

Policija i danas ima popis od 20 sumnjivaca za zločinca kojeg su prozvali Gospodin Zlo, no i dalje ne znaju ko je odgovoran za ove užase.

Nestanak podmornice

Podmornica HMAS AE1 je bila samo dva dana u Sydneyu, 1914, kada je postalo jasno da počinje Prvi svjetski. AE1, i ostatak ratne mornarice, otplovili su uskoro prema Queenslandu, gdje su dobili naređenje da daju podršku okupaciji Papua Nove Guineje.

Uz podmornicu je bio razarač Parramatta, i njihov vojni plan uspio je. No, uskoro, nakon akcije, posada razarača gubit kontakt s podmornicom.

Potraga za podmornicom i onim što je ostalo od nje, traje i danas. Niko ne zna što im se dogodilo.

Rack Man

U avgustu 1994, ribar je otkrio tijelo muškarca zavezanog za čelični križ.

Muškarac je imao između 20 i 40 godina, i tijelo je bilo 'ritualno' postavljeno. Sve je bilo umotano u plastiku, a žica oko glave i torza.

Niti žrtva, niti napadač nikada nisu identifikovani. Ostaci žrtve i danas su u mrtvačnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije