Je li vaš šef psihopat? Evo kako ih prepoznati

Radiosarajevo.ba
Je li vaš šef psihopat? Evo kako ih prepoznati
Pixabay / Ilustracija
Otprilike petina šefova ima "ekstremno visok" nivo karakteristika psihopata, otkrila je nova studija, koja također napominje da je jednaka količina "psiho" crte pronađena i kod osuđenih kriminalaca.

"Uspješni psihopati" sve su češća pojava u posljednjem desetljeću, a nije ih teško prepoznati po nedostatku empatije te po toksičnom utjecaju na kolege s kojima rade. Također, riječ je o osobama koje u pravilu nemaju problema s neetičkim i ilegalnim taktikama kako bi postigli svoj cilj.

Tim istraživača sa Bond University iz Australije i University of San Diego provela je istraživanje nad 261 poslovnjakom, a rezultati, objavljeni na Australian Psychological Society kongresu u Melbourneu, su ih šokirali. Čak 21 posto ispitanika imalo je jako izražene psihopatske karakteristike - za usporedbu, piše Index.hr, ista je brojka utvrđena i među zatvorenicima, dok u općoj populaciji tek 1 od 100 osoba ima sličnu crtu.

"U pravilu, psihopati izazivaju kaos i okreću ljude jedne protiv drugih", kaže Nathan Brooks, forenzički patolog sa Bond University. Istraživanje je provedeno kako bi poslodavcima povećalo šanse da potencijalne "uspješne psihopate" otkriju već na prvom razgovoru za posao.

Ovo su neki od upozoravajućih znakova:

- Ljudi psihopate obično doživljavaju intrigantnima, ali ne mogu točno odrediti po čemu. Obično je razlog to što dobro imitiraju normalne reakcije, no često naglo mijenjaju mišljenja i reakcije, sve kako bi zavarali okolinu. Primjerice, kod upoznavanja učinit će sve da se svide sugovorniku i osjete važnima, a tako i "preuzeti" njegove interese i stavove. Već u razgovoru s drugim kolegom posve će promijeniti priču.

- Ponekad će čudno reagirati, budući da ne razumiju doista emocije poput straha i ljubavi već ih samo imitiraju. Često će svojim kolegama povjeravati lažne, potpuno izmišljene "tajne", samo kako bi dobili njihovo povjerenje. Zatim će ih iskoristiti za različite usluge.

- Psihopati imaju sposobnost djelovati izuzetno šarmantno i imaju nevjerojatnu sposobnost manipuliranja drugima, što im pomaže u poslu, ali im i čini zadovoljstvo.

- Obično se postavljaju superiorno, imaju golemo samopouzdanje, ali su istovremeno i impulzivni.

- Patološko laganje, nedostatak suosjećanja i empatije također su upozoravajući znakovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije