Iz oka joj izvadili 27 leća koje je 35 godina zaboravila vaditi

Radiosarajevo.ba
Iz oka joj izvadili 27 leća koje je 35 godina zaboravila vaditi
Zaboravljiva gospođa u trećoj životnoj dobi čak 35 godina nije vadila leće iz oka. Brojka se zaustavila na 27, koje su joj nedavno izvađene u jednoj bolnici u Birminghamu, Velika Britanija.

"Niko od mog tima, uključujući i mene, ovakvo nešto još nije doživio", priznao je Rupal Morjaria, oftalmolog u bolnici Solihull u Birminghamu, koji je nedavno svjedočio nevjerojatnoj situaciji.

Naime, 67-godišnjoj gospođi je izvadio čak 27 leća iz oka. Tokom rutinske provjere očiju ekipa okulista uočila je neuobičajeno veliku masu, što se na kraju pokazalo kao 17 kontaktnih leća spojenih u jednu. Da bi stvar bila bizarnija, naknadno su našli još deset leća.

Na pitanje kako je mogla toliko dugo živjeti s 27 leća u oku, odgovorila je da nije bila svjesna da joj nedostaje toliko leća i da je mislila kako je neugodnost u oku izazvana sindromom suhog oka i starošću.

"I gospođa je bila šokirana, nije uopće bila svjesna što nosi u oku. Priznala je da je dvije sedmice nakon vađenja leća osjetila olakšanje. Nevjerojatno", nastavio je Morjaria.

Operacija je bila riskantna zbog bakterija oko spojnice. Dotična gospođa čak 35 godina nije marila za leće u oku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije