Istraživači šokirani: Na Plutonu možda postoji vanzemaljski život?!

Radiosarajevo.ba
Istraživači šokirani: Na Plutonu možda postoji vanzemaljski život?!
NASA / Površina Plutona
Daleki Pluton izgubio je status planete prije 11 godina, no, kako sad stvari stoje, izgleda da su ga naučnici itekako potcijenili...

Letjelica New Horizons prošla je pored Plutona prošle godine i zabilježila nevjerovatnu količinu podataka o njegovim kompleksnim nivoima izmaglice, ledenim planinama koje je formirao nepoznati geološki proces, organske materije na površini i tečni okean vode ispod površine.

No, ono što je posebno začudilo naučnike koji rade na njegovom istraživanju jeste to što svi ovi dokazi sugeriraju da na Plutonu postoji - život?!

Jedan od glavnih naučnika i istraživača na projektu Michael Summers je kazao:

"Veza sa tzv. astrobiologijom je jasna - to su dokazi koji su vrlo jaki. Vidite organske materijale, vodu i energiju, a to je sve što vam je potrebno za stvaranje života."

Izmaglica oko Plutona, Summersa je podsjetila na onu oko Saturnovog mjeseca, Titana, koji je jedini mjesec u Sunčevom sistemu koji ima tečni hidrološki proces.

Summers, koji je studirao Pluton, svoj cijeli život, navodi kako je zapanjen otkrićima i priznaje kako su ga naučnici zaista potcijenili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije