Istraživači proizveli prvo probiotičko pivo

Radiosarajevo.ba
Istraživači proizveli prvo probiotičko pivo
Ukoliko volite da pijete pivo, vjerovatno vam ne treba dodatnih razloga za to, ali, ipak, evo još jednog.

Naime, naučnici tvrde da su proizveli prvo pivo koje u sebi sadrži probiotike, te tako pomaže u poboljšanju zdravlja crijeva, kao i imuniteta, iako ovo drugo još nije u potpunosti potvrđeno, piše IFLScience.

Postoji mnogo probiotika na mliječnoj bazi, no ne i piva. To je zbog toga što pivo sadrži hmeljnu kiselinu koja ograničuje rast i preživljavanje potencijalnih probiotika. 

Naučnici sa sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) prihvatili su ovaj izazov i razvili gorko pivo u kojem može preživjeti soj probiotika Lactobacillus paracasei L26

"Za ovo smo pivo koristili bakteriju laktozne kiseline kao probiotični mikroorganizam", izjavio je Chan Mei Zhi Alcine, naučnik koji je sudjelovao u kreiranju piva.

"Ona koristi šećere prisutne u mladom, nehmeljivom pivu kako kako bi proizvela laktoznu kiselinu kiselog okusa. Rezultat je pivo oštrog i oporog okusa. Krajnji proizvod ima 3,5% alkohola."

Mišljenja o tome bismo li trebali uzimati probiotike dosta su podijeljena, ali s obzirom na novi porast popularnosti kraft piva, sigurno je da će postojati i tržište za probiotičko pivo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije