Ima 68 godina i već 50 godina balansira na konopcu u cirkusu

Anadolija
Ima 68 godina i već 50 godina balansira na konopcu u cirkusu
Šezdesetsedmogodišnji cirkuzant Ozdemir Turan iz turskog cirkusa "Evroazijski cirkus" već 51 godinu balansira na konopcu.

Turan je po zanimanju stomatolog, ali u mladosti su ga oduševljavali cirkuzanti koji su balansirali na konopcima i tada je odlučio čime će se baviti u životu. Čak i nakon 51 godinu vježbanja, nastupa pred publikom, a o usavršavanje ove vještine Turan i danas priča s uzbuđenjem.

Ustrajnost je odlika rijetkih ljudi zbog čega je dodatno zadivljujući podatak da se Ozdemir Turan, koji je skoro pri kraju sedme decenije života, poslom balansiranja na konopcu bavi više od pola stoljeća. Zapravo, moglo bi se reći da je Turan veći dio svog života proveo na konopcu. 

Prisjećajući se mladih dana, Turan je pojasnio kako se njegov zanat sve rjeđe susreće u Turskoj. 

"Uključujući i period kad sam bio šegrt, poslom balansiranja na konopcu bavim se već punih 51 godinu i želim se time baviti do kraja života. Želim čak da svoj život okončam u cirkusu. UNESCO je ovaj zanat uvrstio u svjetsko naslijeđe kulturne baštine, a u Turskoj sam ja jedini profesionalni predstavnik", kazao je Turan.

On je dalje pojasnio da ima jednog učenika, ali da još uvijek nije postao profesionalac. Upravo zbog te obuke, odnosno prenošenja znanja na svog učenika, šezdesetsedmogodišnji Turan ima želju za životom.

Ozdemir Turan je u mladosti imao desetak učitelja. Pojasnio je kako je, putujući sa cirkusom, susretao razne majstore ovog zanata te da je svaki od njih ostavio neki utjecaj na njega.

Ovaj majstor balansiranja iznio je zanimljiv podatak. Prema njegovim saznanjima, balansiranje na kanopcu bio je rasprostranjen zanat još u osmanskom dobu.

Ističući kako njegov zanat danas ne uživa podršku vlasti, Turan je rekao kako bi dobro bilo da se pokrene škola za ono čime se on bavi te da se zanat balansiranja na konopcu nastavi njegovati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije