Ni 23 atomske bombe nisu naštetile veličanstvenom životinjskom svijetu

Radiosarajevo.ba
Ni 23 atomske bombe nisu naštetile veličanstvenom životinjskom svijetu
Naučnici su došli do nevjerovatnog otkrića na grebenu Bikini, koji je dio Marshallovih Otoka u Mikroneziji.

Ovi otoci su svojedobno bili  pravi mali raj, međutim ve se promijenilo kada su Sjedinjene Američke Države u periodu od 1946. do 1958. godine na njega, u sklopu testova nuklearnog programa, bacile čak 23 atomske bombe.

No, 70 godina poslije, naučnici s prestižnog sveučilišta Stanford otkrili su kako je morski život ispod grebena bogatiji nego ikad.

Nakon nuklearne katastrofe, svih 167 stanovnika Bikinija preseljeno je na druge otoke, a čitavo područje proglašeno je opasnim. Od tada se nikada  nisu ispitivale posljedice radijacije na biljni i životinjski svijet duboko u moru.

No nedavno su naučnici ustanovili da su flora i fauna ispod Bikinija i više nego u dobrom stanju, za razliku od životinja u Černobilu, kod kojih su se poslije nuklearne katastrofe u Ukrajini razvile strašne deformacije i mutacije. rekao je profesor Steve Palumbi, prenosi The Guardian.

Upravo je Palumbijev istraživački tim ispod i oko Bikinija, tačno oko kratera gdje su pale atomske bombe, otkrio veličanstven životinjski svijet - od tuna i morskih pasa do mnogobrojnih kolonija rakova najpoznatijih pod imenom pustinjski lopov, koji se na obali hrane radioaktivnim plodovima kokosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije