Hyun-Min je prvi tamnoputi model u Južnoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Hyun-Min je prvi tamnoputi model u Južnoj Koreji
Prvi crni model u Južnoj Koreji bori se protiv diskriminacije i rasizma zbog svoje boje kože.

Mladić po imenu Han Hyun-Min bavi se modelingom i polako postaje zvijezda modnih pista uprkos rasizmu s kojim se suočen u svojoj "etnički homogenoj" zemlji.

"Tamnoputi model poput Hana je nešto neviđeno u Južnoj Koreji. Njegovo angažiranje je za nas bila velika kocka", kazao je njegov agent Youn Bum za Daily Mail.

Iza slike kulturne i ekonomski razvijene države, stoji duboko ukorijenjeni rasizam. Uprkos porastu priliva imigranata, oni i dalje čine samo četiri procenta populacije u Južnoj Koreji. U istraživanju sprovedenom 2015. godine, otkriveno je da 25 posto Južnokorejaca ne želi stranca za susjeda. A djecu iz međurasnog braka zovu mongrelima ili tuigima (pojam koji znači - životinja rođena ukrštanjem vrsta, ovdje korišten u uvredljivom smislu).

"U školi sam čuo majke kako savjetuju djeci da se ne igraju a mnom, dok su me starije žene pitale šta radim u ovoj zemlji. Htio sam biti nevidljiv, mrzio sam svoj izgled. Bavljenje modom mi je pomoglo da vratim svoje samopouzdanje. Sada volim kada me gledaju i ne osjećam sram. Želim postati još uspješniji i biti uzor mladima koji dolaze iz međurasnih brakova", izjavio je mladi Hyun-Min, čija je majka Korejka, a otac Nigerijac.

U početku su ga mnoge dizajnerske kuće odbile, otvoreno govoreći kako ne primaju tamnopute modele. No, šačica dizajnera je smatrala da je Hyun-Min zaista unikatan i karizmatičan, i dala mu šansu te je učestvovao je na sedmicama mode u Seoulu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije