Evo što kažu mladi koji su "napustili" Facebook

Radiosarajevo.ba
Evo što kažu mladi koji su "napustili" Facebook
Arhiv / Ilustracija
Iako broj korisnika Facebooka konstantno raste i uskoro bi mogao premašiti dvije milijarde, dio korisnika ove društvene mreže, nezadovoljan je onim što je Facebook postao, ugasio je profile i "napustio" ovu mrežu.

Novinari The Guardiana razgovarali su s nekoliko mlađih čitatelja njihovog portala koji su napustili ovu mrežu i upitali ih za razloge gašenja profila na ovoj mreži.

Daisy, 23-godišnjakinja iz Manchestera, rekla je kako se njen život poboljšao nakon što je prestala koristiti društvene mreže i sada više vremena provodi družeći se s ljudima uživo, a ne virtualno.

Zbog Facebooka osjećala se depresivno i nesretno jer je na ovoj mreži stalno pratila prijatelje koji uživaju u savršenim životima, putuju po Tajlandu i Australiji, imaju odlične poslove, zaručeni su i slično, dok je ona živjela s roditeljima u stanu sa studentskim kreditom koji je morala otplaćivati.

Osjećala se kao da ne postoji ako se ne tagira u restoranima i ne objavljuje fotografije noćnih izlazaka, a ako objavljeni statusi na Facebooku nisu dobili više od pet lajkova, obrisala bi ih.

Rosanna Cassidy iz Nottinghama, tri mjeseca nakon što je prestala koristiti Facebook, također se osjeća sretnije i zadovoljnije jer sada "može živjeti svoj život, a ne ga oblikovati na način da dobro izgleda online".

Syed Ali, 19-godišnjak iz Birminghama, prije tri godine postao je frustriran Facebookom jer je osjećao kako mora stalno objavljivati fotografije mjesta koje posjećuje, hrane koju jede i slično te smatra kako je veliki broj prijatelja lajkao njegove fotografije samo kako bi i on lajkao njegove, što smatra djetinjastim. 

Prema ovim iskustvima, čini se kako su za mnoge mlade Facebook i ostale društvene mreže postale veliki teret, platforma na kojoj se moraju svakodnevno dokazivati dok su komunikacija i druženje pali u drugi plan.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije