Egzotičnim jelima obiluju ramazanske trpeze u Maleziji

Radiosarajevo.ba
Egzotičnim jelima obiluju ramazanske trpeze u Maleziji
Tokom mjeseca posta - suzdržavanja od hrane i pića, muslimani se suočavaju sa brojnim izazovima.

U Maleziji, najveći izazov je vrijeme. Nekad bude prevruće a nekad kiša pada veliki dio dana. Stalne vremenske promjene mogu utjecati na zdravlje ljudi.

Malezija je poznata kao islamska zemlja sa multietiničkom zajednicom koja živi modernim životom.

Ramazan obilježava svaki građanin Malezije. Svjetla ramazana ohrabruju visok nivo tolerancije među ljudima tokom ovog svetog mjeseca. 

Većina kompanija odobrava kraće radno vrijeme za svoje radnike muslimane tako da mogu na vrijeme stići kući kako bi pripremili iftar. Iako većina njih ima ovu privilegiju, muslimani uglavnom čekaju da se otvori ramazanski bazar umjesto da idu kući. Na bazaru zajedno uživaju u bogatom izboru hrane. 

Dolazak ramazana sedmicu ranije najavljuju vlasti. Ulice se ukrašavaju povodom tog radosnog događaja, pa čak i velike korporacijske kuće. To je ljepota ramazana u Maleziji, piše Mvslim.com.

Malezijci su sretni zbog egzotične hrane koja se može naći na bazaru, a i ponosni su kako zemlja obiluje milosrđem i tolerancijom. 

Tokom ovog mjeseca, dnevne aktivnosti u mesdžidima se povećavaju  - teravije, iftari i mukabele. Većina mesdžida dobija ogromne donacije kako bi mogli ispratiti sve ove aktivnosti i pripremati Bubur Lambuk, tradicionalno malezijsko jelo, tokom cijelog ramazana. 

To je posebna kaša koja se pravi od kokosovog mlijeka, mesa i začina i zadovoljava sve potrebe organizma. Ovo jelo kreirano je u mesdžidu Jamek u Kuala Lumpuru i od tada se proširilo cijelom nacijom. 

Malezijci vole i jela Nasi Kerabu, Pulut Panggang i specijalna pića koja se ne mogu naći u normalnim danima već samo na ramazanskom bazaru. Toliki izbor jela i pića ne može se stići probati, zahvaljujući raznolikim malezijskim kulturama. Ali na bazaru se mogu pronaći i druge stvari - od odjeće do stolica za ljuljanje. 

Pored uobičajnih jela, za iftarom kod Malezijaca možete naći i hurme, voće i tradicionalne grickalice Pulut Udang, Cara Berlauk, Buah Melak i Kuih Bakar koji se serviraju kao deserti.

Bijela riža jede se zajedno sa jelima bizarnih imena poput Asam Pedas, Ayam Perchik, Rendang, ili Masak Lemak Cili Api i Ulam (lokalna salata koja se jede sa posebnom chilli pastom koja se zove 'sambal'). A za desert prave slatkiše koji se tope u ustima -Somsom, Cendol, ili Bubur Pulut Hitam kao i mnoga druga - koja mogu stati na stol. Na sto se stavljaju i lokalna pića Air Tebu ili Sirap Bandung Selasih.

Posljednjih dana ramazana, Malezijci ukrašavaju kuću i pripremaju hranu za Bajram. U svemu tome, najvažnije im je da pripremaju zajedno i da je porodica na okupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije