Donald Trump je 'bolji' od Hitlera na testu psihopatije

Radiosarajevo.ba
Donald Trump je 'bolji' od Hitlera na testu psihopatije
Donald Trump je gori od Hitlera na testu psihopatije, dok je Hillary Clinton negdje između Napoleona i Nere, pokazala je studija Oxfordskog univerziteta.

Dr Kevin Dutton je rangirao psihopatske osobine američkih kandidata za predsjedničke izbore i drugih historijskih ličnosti koristeći alat Psychopathic Personality Inventory – Revised (PPI-R).

Iako Trump nije sam ispunio test, vodeći stručnjaci su dali svoje mišljenje kako bi ga riješio.  Tačnije, stručnjaci za ponašanje političara su rješavali testove sa 56 pitanja. Hitler je dobio 169 poena, no Trump je bio "bolji" - 171 poen. 

Margaret Thatcher je imala 136, kraljica Elizabetha I 130, pa čak su testirali i Isusa te sv. Pavla koji su dobili po 157 poena - ovaj score pokazuje da nisu sve psihopatske osobine negatine, piše Telegraph.

"PPI-R ne pokazuje da neko jeste ili nije psihopata, već ih testira na osam osobina koje čine psihopatski karakter. Neke od tih osobina su neustrašivost, imunost na stres - mogu biti pozitivne. Neke, poput nebrige za budućnost i rezerviranost su negativne.  I dobre i loše vođe imaju bolje rezultate od većine, no miks ovih osobina odlučuje o njihovom uspjehu. Naprimjer, neko ko dobije bodove na utjecajnost, neustrašivost i rezerviranost može biti vrlo odlučan vođa, no ako su te osobine praćene prebacivanjem krivice na druge, onda ta osoba može imati gencidnu demagogiju", kazao je Dutton.

Trump je imao više poena od Hitlera kada su u pitanju neustrašivost i socijalni utjecaj, dok je nacistički vođa bio bolji u područjima egocentričnosti i hladnoće.

U testu su bila pitanja koja uključuju i egocentričnost, bezobzirnost, samopouzdanje, karizmu, nepoštenje, nedostatak empatije i savjesti.

Ova istraživanja su objavljena u žurnalu Scientific American Mind. 

Poredak

Saddam Hussein (189)
Henry VIII (178)
Idi Amin (176)
Adolf Hitler (169)
William the Conqueror (165)
Sv Paul (157)
Jesus (157)
Winston Churchill (155)
Napoleon Bonaparte (153)
Emperor Nero (151)
Oliver Cromwell (136)
Margaret Thatcher (136)
George Washington (132)
Elizabeth I (130)
Abraham Lincoln (123)
Mahatma Gandhi (119)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije