Upoznajte žene iz naroda Kalash

AA
Upoznajte žene iz naroda Kalash
Žene naroda Kalash u Pakistanu, od rođenja pa do poznih godina života, sve svoje aktivnosti provode uvijek obučene u ručno izrađenu tradicionalnu odjeći raznih boja i dezena.
 

Ove vjerne čuvarice tradicije pripadaju Kalash narodu, najmanjoj religijskoj zajednici koja naseljava Pakistan. Za sebe vjeruju da su potomci slavnog osvajača Aleksandra Velikog.

Prema tamošnjim predanjima, narod vuče korijene od generala Shalak Shaha od Tsiama kojem je na upravljanje dato područje gdje sada žive Kalashi.

Smješteno u dolini, pleme broji blizu 4.000 ljudi koji desetljećima čuvaju svoj identitet jedne bogate i šarolike kulture.

Dolina Chitral, osim Kalasha dom je i za stanovnike muslimanske vjeroispovijesti. Tamošnje muslimanske najčešće su sa hidžabom, dok žene Kalasha izdvaja narodna nošnja. 

Osim nošnje, žene se ukrašavaju vodenim bojama, perjem ptica, kamenčićima i perlicama.

Šaroliki splet boja na odjeći žena ipak je pažljivo odabran, uz ukrašene rubove rukava i nogavica, izvezene cvjetove, ženske kape, marame, iscrtane ruke i lica, dok je kosa skoro svih Kalash žena upletena u pletenice.

Njegujući svoje običaje, Kalashi i danas žive u kamenim nastambama, svoja tijela, odjeću i posuđe peru na izvorima i koritama rijeka. Poznata su okupljanja i druženja tamošnjih žena na kojima se pripremaju razna jela od kukuruza, pšenice, oraha, marelica i duda. 

Dolina koju naseljavaju Kalashi pravi je raj za nerijetke turiste zbog tirkiznih rijeka i planinskim masivima prekrivenim snijegom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije