Budi se supervulkan u Italiji, naučnici upozoravaju: Situacija sve opasnija

Radiosarajevo.ba
Budi se supervulkan u Italiji, naučnici upozoravaju: Situacija sve opasnija
Masivni krater "super magme" ključa ispod Italije, na području Napulja, i situacija, kako se tvrdi, postaje opasnija.

Naučnici pretpostavljaju da se budi Campi Flegrei (polja koja gore, it.), jedan od najopasnijih supervulkana na svijetu - koji se sastoji od 24 kratera i mnogo gejzira, ukupnog promjera 12 kilometara - a situacija je takva da je Vlada Italije podigla žutu uzbunu za ovaj vulkan. To znači da je potreban stalan monitoring ovog područja.

Iz italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku upozorili su kako se Campi Flegrei približava kritičnoj tački, te da se u zadnjih deset godina gasovi prema površini penju sve brže i brže i zagrijali su se za pet stepeni.

Reporteri italijanske Repubblice su proteklih dana boravili u mjestu Pozzuoli, srcu kaldere (kratera), navodeći kako postoje i planovi za evakuaciju. Ipak, kako su naveli, mještani se ne plaše Campi Flegreija, no poručuju kako naučnici priznaju da se stanje ispod područja zaista mijenja...

National Geographic, također, piše o ovoj opasnosti i upozorava kako se pretpostavlja da je erupcija ovog vulkana prije 40 hiljada godina doprinijela izumiranju neandertalaca, a najgora erupcija se dogodila prije 200 hiljada godina i bila je takva da je zacrnila nebo iznad cijele planete i donijela tzv. "vulkansku zimu".

Posljednja i "mala" erupcija (u odnosu na šta je ovaj supervulkan sposoban razoriti) dogodila se 1538. godine. Trajala je osam dana i kreirala vulkan Monte Nuovo. 

Niko sa sigurnošću ne zna kada će Campi Flegrei ponovo eruptirati, no kad se to dogodi, velike količine magme pokrit će južnu Italiju, pepeo koji izbaci promijenit će vrijeme na Zemlji i uzrokovati klimatski problem koji će trajati par godina; otrovni gasovi vjerovatno bi se zadržali u atmosferi duže od godinu dana.

Pogledajte infografiku (klik na sliku za veću rezoluciju):

campi_flegrei.jpg - Budi se supervulkan u Italiji, naučnici upozoravaju: Situacija sve opasnija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije