Brisanje sjećanja je moguće, ali naučnici ne preporučuju

Radiosarajevo.ba
Brisanje sjećanja je moguće, ali naučnici ne preporučuju
Pixabay / Ilustracija
Naučna javnost je u dilemi - da li bi brisanje neprijatnih sjećanja iz mozga u budućnosti moglo da izazove i zaboravljanje opasnih grešaka ili stečenog iskustva?

Naučnici sa Univerziteta u Torontu uspjeli su da kod laboratorijskih miševa izoluju određene "neurone straha" i izbrišu iz njihovog sjećanja traumatična iskustva bez doticanja ostalih sjećanja, piše Srna.

Mnogi naučnici vjeruju da bi takva metoda mogla biti primjenjiva i na ljude u budućnosti, ali se tu javljaju etičke dileme.

Brisanje sjećanja moglo bi biti korisno za liječenje oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, kao i zavisnika od droge, ali bi, istovremeno, moglo da spriječi ljude da uče na vlastitim greškama počinjenim u prošlosti.

I sami stručnjaci koji su autori ove studije kažu da "iako je nešto moguće, ne znači da to i treba uraditi", prenose naučni portali.

Naučnici su zaključili da je brisanje sjećanja moguće, ali da društvo mora razviti "napredne etičke odrednice", koje bi se odnosile na ovu praksu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije