Stvari za koje nikad niste znali čemu služe?

Radiosarajevo.ba
Stvari za koje nikad niste znali čemu služe?
Postoji mnoštvo stvari koje viđamo svakodnevno, ali ne znamo čemu su ove stvari namijenjene.

Bright Side je odlučio da otkrije tajne nekih od njih, a mi smo sretni da dijelimo s vama ono što smo otkrili.

Kukica na poleđini košulje

Davno kada nije bilo ormara ove petlje su se koristile za vješanje košulja da se ne pogužvaju. Trend je počeo u SAD-u. Petlja se počela zvati i ”voćna petlja”. Djevojke su znale povlačiti petlju momcima ako su smatrale da je sladak, što bi ponekad rezultiralo da se košulja podere. Trend su pokupile razne druge marke odjeće i nastavile ga do danas.

Cilindar na kablu za laptop

On izoluje laptop od elektromagnetnih smetnji i šumova koji nastaju iz talasa koje prikuplja sam kabl ili od šumova u AC-DC konvertoru.

On je neka vrsta elektroprigušivača koji oslobađa struju visoke frekvencije i služi kao najmoćniji uređaj za smanjivanje šuma.

Rupa na prozoru aviona

Rupa omogućava da određena količina zraka procuri, izjednačavajući pritisak u obje oblasti, kabini i spoljašnjem prostoru. Ukoliko bi se nešto dogodilo spoljašnjem panelu, središnji i unutrašnji su konstruisani tako da mogu izdržati veliki pritisak. Ako bi nešto razbilo prozor, avion bi bio u potrazi za adekvatnim mjestom za slijetanje, ali bi dva preostala panela mogla da podnesu pritisak u dužem vremenskom periodu.

Unutrašnji panel služi da zaštiti putnike i od sebe samih, tako što smanjuje rizik od grebanja ili dodira. "Rupa za predah ili disanje" ima i funkciju sprečavanja zamrzavanja.

Rupice na tenisicama

Posljednje rupice služe imobilizaciji stopala unutar patike, kako bi trčanje bilo ugodnije i kako bi se patike bolje prijanjale uz stopalo.

Mali džepić na farmericama

Naime, kauboji su nosili svoje satove na lancima i čuvali ih u prslucima, zbog čega se dešavalo da se oštete ili slome. Da bi to spriječili kompanija Levis je uvela mali džep unutar većeg džepa na desnoj strani farmerki, kako bi satovi ubuduće bili bezbijedni.

Rupica na vrhu poklopca hemijske olovke

Ovaj  otvor godišnje spasi stotine dječjih života jer upravo djeca često progutaju poklopac hemijske, kao i ostale sitne stvari koje vole gurati u usta. Odrasli su skloniji žvakanju poklopca pa im nehotice sklizne u grlo. U slučaju da čep završi u dušniku, rupica osobi omogućava da diše dovoljno dugo dok joj se ne ukaže pomoć.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije