Zašto mobitel nikada ne treba nositi u zadnjem džepu?

Radiosarajevo.ba
Zašto mobitel nikada ne treba nositi u zadnjem džepu?
Pixabay / Ilustracija
Telefoni se daju bebama, žene ih ponekada nose zakačene za grudnjak, a muškarci u zadnjem džepu pantalona.

Ako ste i dalje sumnjičavi u vezi s tim da li mobilni telefoni mogu biti opasni po zdravlje, trebalo bi da čujete doktoricu Deveru Davies koja upozorava na rizike nošenja mobilnog telefona uz kožu i izložene dijelove tijela.

Davies je pokazala snimke mamografa 39-godišnje Kineskinje koja živi u Americi, vegetarijanke iz Kalifornije koja je imala nekoliko formiranih tumora baš na mjestu gdje je nosila mobilni telefon - na desnoj dojci (jer je telefon nosila zakačen za bretelu brusa, uz kožu desne dojke). Nosila je mobilni na tom mjestu po četiri sata dnevno, sedam godina.

Istraživači Univerziteta u Ekseteru otkrili su mali, ali konstantan pad kvaliteta sperme muškaraca čije su genitalije bile izložene zračenju mobilnog telefona. Iako istraživači nisu pronašli povezanost između zračenja telefona i slabije plodnosti, otkriće bi moglo objasniti do sada nejasnu pojavu pada broja spermatozoida u uzorcima iz cijelog svijeta.

Posljedice su najgore za one muškarce koji već imaju izloženost i drugim faktorima rizika koji utječu na brojnost spermatozoida, piše Newsau.

"Ako imamo u vidu povećanu upotrebu bežičnih uređaja i opći pad kvaliteta sperme koji je primjetan u proteklih 10-20 godina u razvijenim zemljama, ovu temu treba podrobno ispitati", rekla je Fiona Matthews.

Dovoljno je da mobilni nosite u torbi ili jakni - za svaki slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije