Zaštitite svoju privatnost: Evo kako sakriti od Facebooka šta zapravo mislite

Radiosarajevo.ba
Zaštitite svoju privatnost: Evo kako sakriti od Facebooka šta zapravo mislite
Arhiv / Ilustracija
U početku bi samo lajk, a sada su tu i sreća, tuga, bijes.

Facebook nam danas daje mogućnost da izrazimo svoje emocije, pa nam i prijatelji konačno znaju kako se osjećamo u vezi njihovih objava. No to isto tako znači da Facebook o nama zna više nego što bismo mi možda željeli.

Zbog toga je Ben Grosser, umjetnik i profesor Univerziteta u Illinoisu (SAD) napravio ekstenziju naziva "Go Rando" koja emocije na Facebooku mijenja na potpuno proizvoljan način, piše WP.

Funkcionira na sljedeći način: svaki puta kada "lajkate" objavu na Facebooku, ova će aplikacija "presresti" vaš lajk i umjesto toga izabrati jednu od šest emocija koje Facebook nudi kao reakciju. Vaš lajk može dakle uroditi i sretnim i tužnim emotikonom.

Dakako, ukoliko baš želite izraziti određenu emociju, a ne ispasti da se ljutite na entuzijastičnu objavu Facebook prijatelja, aplikacija vam to dopušta. 

Ideja aplikacije je da zbuni Facebook, kako bi na ovaj način društvena mreža prikupila što manje informacija o vama. 

Ben Grosser Facebookovo analiziranje naših reakcija zove "emocionalnim nadzorom", jer se ne samo kroz naše objave, već i kroz naše lajkove pokazuje što volimo, šta ne, do čega nam je stalo, šta nas zanima.

Tako prikupljene informacije koriste se svrhu ciljanog marketinga i putem njih se može napraviti analiza našeg profila i našega budućeg ponašanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije