Ovo su najbolje besplatne zamjene za Microsoft Word

Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolje besplatne zamjene za Microsoft Word
Pixabay / Ilustracija
Microsoft Word najpopularniji je i najkorišteniji alat za obradu teksta. Kvaliteta mu je neupitna - podržava svu silu formata i besprijekorno je integriran s ostalim Office alatima.

Ipak, brojni, pogotovo mladi, ne mogu priuštiti Office pakete, ali, srećom, na tržištu postoji velik broj besplatnih alternativa, a TechRadar se pobrinuo pobrojati ih.

WPS Office Writer

Korištenje ovog alata pokazalo se jednostavnim jer je vrlo sličan svom uzoru, Microsoftovom Wordu: imat ćete snažan déjà vu čim se pojavi izbornik jer kao da je prepisan iz Worda, a ista je stvar i s pripadajućim mu ikonama. Zapravo, ako niste iskusan korisnik Worda, sva je prilika kako nećete niti primijetiti prelazak na besplatnu alternativu.

WPS Office Writer ima nešto što original nema: kartice po uzoru na internetske preglednike, u kojima možete otvoriti više dokumenata istovremeno. Također nudi i 1 GB besplatnog prostora u oblaku, kao i pripadajuću aplikaciju za Android i iOS. U potpunosti je kompatibilan s Microsoftovim proizvodima; docx mu je čak i zadani format.

Valja reći kako ovaj alat nije Open Source, što će reći da ima nešto reklama. Odmah da razjasnimo, uopće nisu naporne i nimalo ne smetaju prilikom rada. Premium verzija uklanja reklame i dodaje podršku za PDF, no i ova besplatna je izvanredna.

LibreOffice Writer

Ukratko, ovo je old-school Word. Sučelje mu je nalik na verzije starije od Worda 2007, što će reći da nema one trake koje korisnici ili vole ili preziru.

U potpunosti je kompatibilan sa standardnim formatima (doc, docx), a podrška se pruža i na ostale uobičajene tekstualne formate. LibreOffice Writer dio je paketa LibreOffice, koji sadrži i druge programe rađene po uzoru na Microsoftov Office. U potpunosti je besplatan i iza njega stoji velika zajednica korisnika i programera, koji osiguravaju redovne nadogradnje kako bi stalno bio usklađen s Wordom.

Apache OpenOffice Writer

Nastao je na istim temeljima kao i LibreOffice Writer; točnije, Apache OpenOffice njegov je prethodnik i po mogućnostima vrlo sličan alat. OpenOffice također nudi izvrsnu kompatibilnost s Wordom i besprijekorno radi sa svim njegovim dokumentima i formatima. Sučelje je vrlo slično onome u LibreOffice Writera, odnosno preslikano sa starijih inačica Worda. U principu je svejedno koji ćete od ova dva alata koristiti; razlika se krije u podršci jer LibreOffice nadogradnje dobija nekoliko puta godišnje, dok je u Apache OpenOffice Writera ta pojava nešto skromnija, jer ima manje ljudi koji se o njegovom ažuriranju brinu.

SoftMaker FreeOffice TextMaker

Prvo što ćete zapaziti prilikom korištenja ovog programa jest siromašnije sučelje. Opcija je manje, ali samo zato što su skrivene po karticama ili niže rangirane po menijima. Ukoliko ste željni Wordova izgleda, FreeOffice TextMaker pruža široke mogućnosti prilagođavanja, pa će krajnji rezultat biti gotovo identičan originalu.

Ono u čemu se ovaj program razlikuje od gore navedenih jest izostanak podrške za format docx. Dokumente snimljene u njemu možete otvoriti, no na snimanje takvih dokumenata zaboravite, jednostavno ga nema.

Osim što ga ima ukoliko platite: za 100-tinjak maraka možete kupiti Premium verziju SoftMakerova alata, a zauzvrat ćete dobiti doživotnu podršku za željeni format.

AbiWord

Najjednostavniji i opcijama najsiromašniji od svih navedenih je AbiWord. Nudi osnovne opcije pisanja i obrade teksta i bit će sasvim zadovoljavajuć izbor ako ne koristite napredne opcije kakve donosi Word.

Riječ je o Open Source projektu koji je vrlo štedljiv s resursima vašeg kompjutera pa je odlična opcija za slabije konfiguracije. Podržava velik broj formata što uključuje doc i docx, no slaba strana mu je gotovo nepostojeća podrška; posljednja nadogradnja zabilježena je prije nekoliko godina, zbog čega ozbiljno kaska kako za originalom, tako i za ostalima s liste, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije