U samo dva koraka: Saznajte da li neko prisluškuje vaš mobitel

Radiosarajevo.ba
U samo dva koraka: Saznajte da li neko prisluškuje vaš mobitel
Pixabay / Ilustracija
Otkako su se u virtuelnom svijetu pojavili takozvani "zviždači", koji su otkrili brojne skandale sa prisluškivanjima miliona ljudi diljem planete, brojni korisnici tehnologije zabrinuti su da li baš njih u ovom trenutku neko nadgleda.

Nebrojeno je mnogo hakera u virtuelnom svijetu koji zarađu za život "provaljujući" u računare, e-mailove, račune na društvenim mrežama, zbog čega se zabrinutost korisnika svih ovih tehnoloških servisa svakodnevno povećava. 

Štaviše, svako od vas može postati mini-haker, jer na internet prostranstvima postoji veliki broj uputstava kako da nekog "špijunirate" i kako da narušite njegovu privatnost. Nasuprot tome stoje i brojna uputstva kako da provjerite da li vas neko prisluškuje, odnosno, vaše tehnološke uređaje, te vam mi donosimo nekoliko njih u nastavku

Recimo, ukoliko pokušate isključiti vaš mobilni uređaj, ali pozadinsko osvjetljenje još dugo gori ili jednostavno telefon odbija da se isključi navodi se da je moguće da vas prisluškuju. Atipična "ponašanja" telefona u brojnim slučajevima ukazuju da ima probleme sa određenim komponentama, koja često mogu izazvati virusi, prenosi portal Quora.

Uz pomoć virusa često hakeri daljinski upravljaju vašim mobilnim uređajima, stoga je vrlo važno provjeravati sve one čudne pojave, zvukove, osvjetljenja ili pak korištenje aplikacija koja ispoljava vaš mobilni uređaj.

Ipak, sve to ne mora biti baš pokazatelj da vas prisluškuju, te su hakeri osmislili i način koji bi, u teoriji, trebao da vam olakša da doznate da li neko zadire u vašu intimu.

Potrebno je provjeriti da li je vaš mobilni telefon vruć iako stoji negdje izvan dometa vaših ruku. Ukoliko je osjetna toplinska razlika, to znači da je mobitel podložan nekoj aktivnosti i stoga trebate odraditi naredna dva koraka:

- Ukucajte *#06# nakon čega će se pojaviti IMEI kod, koji nalikuje bar kodu.

- Otvorite postavke telefona, potražite opciju status ili u pretragu u ukucajte IMEI. Ako su posljednje dvije cifre jednake kao u prethodnom kodu, to znači da vas ne prisluškuju.

Ukoliko se vaši brojevi razlikuju to znači da ste bili ili ste još uvijek pod nečijom prismotrom.

Također, postoje i brojni drugi način, koje možete potražiti diljem internet prostranstava...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije